Friday, July 31, 2009

To leave or to not leave..

Staring at the window, taking a deep breath. It is so quiet and serene, the feeling of loneliness hugging me tight. Acap has made his way back home. Other students as well. Fact that UTP is halted for a week for inspection doesn't excite me much. It is not a staggering news as it has been expected earlier. What do you expect when there are tremendous numbers of students being quarantined? Closing down for some days would always be a favourite choice. I'm watching Simpsons to get rid of this boredom, somehow Simpsons has been my best tv show since last few semesters.

We are going to have another break, after only two weeks the new semester has commenced. So, is it a good news or a bad one? It is more likely sounds bad, I would say. Losing one week would affect overall flow of lectures, assignmnent, n project. On top of that, for sure holidays for Raya will be cut off for class replacements. Arghhh, blame swine for all this. I could not imagine, when others at their merry threshold celebrating Raya while I'm coming all the way back to the campus. How would it feel? Waaaa...okk, let's put it aside. Can I just stay here anyway?

Owhh, it will not bring any good outcomes either sebab, still we can't go out from this so-called campus for a week long. No Ipoh, No Taman Maju, No Seri Iskandar, No Batu Gajah, No Lumut and hence, No fun at all. And so, can you survive staying in this desolated campus without going out for a week long? I would gladly wish you best of luck if you wish to stay here. I would turn crazy if I have to. Going back home seems to be the only choice kan. To leave or to not leave. To leave would be a better choice. I will go home tomorrow morning with Afiq. Ape2 pun..swine, semua ni salah kauu. It is obviously your fault. Don't you hate for being a pig?

Thursday, July 30, 2009

Kecoh2, UTP tutup??

Ape kes ni kan? Terang2 UTP masih gah lagi dapat kawal H1N1, ni dah buat advertisement bagai jual tiket balik, sah2 nak untung je tahu. Kalau ye pun, tnggu la sampai dapat announcement rasmi dulu. Baik ko pegi juak kerepek pun bagus, untung jugak pe. Dadih ke, pizza ke whatever la..Kalau tulisan cantik tak pe jugak, ni dah macam gempa bumi je aku tengok, kalau ko taipkan lagi cantik. Eh, ni ape ke hal plak komen pasal tulisan semua ni, alamakk! terlebih sudahhh, agagaga~

Kat elearning, stated baru 73 orang kena kuarantin n kalau exceed 100, baru UTP tutup, lambat lagi la gamaknye. Pelik kan UTP, dh sampai bersepah-sepah n berterabur student kena suspect pun, still kental n gigih tak nak tutup. Nak tunggu sampai ade yang KO dulu ke? Tak kisah la UTP tutup ke tak. Balik pun okk, stay pun okk. Tapi kalau cuti sekarang, sah2 la cuti raya kejap je nanti, and so rasenye baik stay je kan. By the way, sape la yang suka buat gosip2 semua ni, mak cik cleaner ke? atau pun mak guard? Ke pak guard? Tak pun KGU (Kelab Gosip UTP)?

Wednesday, July 29, 2009

H satu N satu

UiTM Seri Iskandar dah tutup,


UTP bile lagi ye?




p/s: rimas tengok semua pakai mask

Monday, July 27, 2009

Hilarious morning ever

Tak sangka betul lecturer Principle of Marketing pandai betul buat lawak. Sape sangka kan di sebalik muka yang serius tu, ade bakat tersembunyi. Bakat Raja Lawak, agagaga..
Kelas full with hilarity je tadi, bagai nak golek sakan je. Tak habis2 dengan Rain dia tu.. Tapi Sharifah Amani dia tak kenal pulak. Tadi, dia suruh pilih one product, then describe target market, unique claim n satisfaction pasal product tu. And he will choose anyone to present randomly. Entah mcam mane, terkeluar la product Silky and duta dia Sharifah Amani n Mawi la kan. Ade ke patut he keep asking " Sape name dia, sape?"

We all bagitahu la, n dia tanye balik Sharifah Amali? ape? Amari? Goshhh, pathetic sungguh. Then, bile dia go on, stumble lagi. Gagap2, ckap Sharifah Ama..ma..ma...It's Amani la, Encik Abu Bakar Sidek, hahaha..Yang shampoo Clear, Rain jadi duta tu, tak lupa2 pulak kan. Kantoi la fanatik Rain kan. Huhuhu. And satu part lagi yang best, when Zul kena present. He choose Fresh n White. Boleh pulak lecturer ni tak tahu brand ni. It's a toothpaste la uncle. And he was gobsmacked bile tahu duta Fresh n White is a polar bear. For target market Fresh n White, Zul cakap.. "For all kind of people except for children" Lecturer ni argue, dia kate "all kind of people? habis tu yang tak de gigi macam mane?" Selamba je cakap tau, haha..

And so, Zul ubah la n cakap target market for Fresh n White, "For those who have teeth only", hahaha..Ambik kau, lecturer. Sebijik je kena kan. Tapi yang paling best, on top of that.. dia lupa nak tanye pasal homework yang dia kasi last week, yeayy! Dia lupa kot. Anyway, kan best kalo tiap2 kelas mcam ni, jangan la serius sangat kan. Tak happening la macam ni. Owhh, Encik Sidek, tak sia2 aku bangun awal pagi pegi kelas kau and pulang dengan gelak tawa. Hari ni bermula dengan lancar dan menyeronokkan.

Teringat pulak, my dad pun lebih kurang la, macam dia. Tak kenal sangat artis2 ni, tapi tak la sampai terbelit lidah macam tu sekali kan. Tapi kalau orang2 politik, tak payah tanye la, semua abah tahu. Mak pulak, jangan cakap la. Habis semua gosip2 Cik Normah Becok mak bace, name2 artis semua dah hafal rasenye, hahaha. My mum minat Farah Fawcett okk.

The moment of truth, DB2 exam

Hari ni sit for DB2 examination. Cuak sangat sebab this is the day, the moment of truth. 10 orang je yang sit for this exam, optional je pun and so semua macam tak kisah. Dah la kena bayar RM100 kalau nak sit for this paper. Kalau pass, money will be return back, otherwise you will lose the RM100 note. Sijil IBM berharga sampai RM100, woww..quite ridiculous. Did i just say quite? Oooppss, I mean awfully RIDICULOUS. Time workshop kat computer lab dulu, ade la lebih kurang 40 orang join, tapi the number getting less. Sampai la hari ni, 10 orang je yang betol2 nak ambik for this paper.

Start je first question tadi, I was like. OMG! "Soalan ni similar dengan sample yang dah discuss time workshop semalam", hati kecil ni berkata riang. Setiap orang soalan tak same and of course tiru is useless. Rase seronok sangat sebab aku dah study sample soalan semalam tapi rase takut sangat, macam mane kalau system down and kena jawab set soalan lain, the harder one. Tapi Allah Maha Mengasihi, I ended the test with 75%, highest score of the day. And only 3 people out of 10 yang pass the IBM exam. I'm so happy and at the same time, rase bersyukur sangat2. May be sebab aku puasa hari ni, Allah tolong permudahkan semuanya untuk aku. Alhamdulillah. Tak sia2 stranded kat lab time weekend, Sabtu n Ahad dari pukul 9 sampai 5 petang. Worth off la jugak.


Rase malu sangat dengan Allah sebab I got what I want, tapi I tak buat ape yang sepatutnye I kena buat. Sujud kepadaNya. Dah 3 kali continuously skip subuh, zohor n asar pun tunggang langgang. Kadang2 tak ingat pun yang tak sembahyang lagi sebenarnya. God, kotornye hati ni. May be, dah tiba masenye untuk banyakkan ibadah. Banyakkan buat amalan2 sunat. OMG, I can't believe I'm saying all this. Kalau mak tahu, mesti lompat girang, sebab anak dia yang 'jahat' ni dah insaf. Insaf ke? Insaf la kot. Anyway, thank you kepada abang IBM tu, for teaching and everything.

Thank you for using Prometric Prime Testing Systems. Below are the results of your recently attempted test:=============================================

Name: Syafiq Izzat
Name of candidates company (if provided): Universiti Teknologi Petronas
Prometric ID: PR1112662
Student ID:Test Title: DB2 9 Fundamentals
Start time: 7/27/2009 5:31:50 AM (GMT+0:00) (cst)
End time: 7/27/2009 7:01:55 AM (GMT+0:00) (cst)
Passing Score: 59%
Your Score: Pass : 75% (48 earned out of 64 possible)

Congratulations! You passed with flying colours! If this test qualifies you to receive an IBM Certification, you will receive further information from IBM directly via the email address you provided when creating your account.

Sunday, July 26, 2009

Programmer? It is so not me

My life is miserable, sad and boring. Betul kata kau, harum. I like to complain about my life and so, Lynette Scavo is so like me. If you are addicted to desperate housewives series, you will certainly know how Lynette Scavo is. I keep myself walking on the track which I don't know where it will lead me to. OMG! Am i complaining again? See, I could not stop stuttering about how regret I am to be in this course. Well, to late to turn back, Syafiq Izzat! Keep moving..
And so, for this semester I enrolled 6 subjects which bring me 16 credits. The subjects taken are:


1) System Analysis & Design (SAD)
2) Principle of Marketing (POM)
3) Small Business and Entreprenuership (SBE)
4) Business System Development (BSD)
5) Data Communication & Networking (DCN)
6) Health Safety & Environment (HSE)

Still remember how excited I was last semester when I said there is no programming subject for this semester? I jumped deliriously till I could touch the sky, but only then I realize I have no parachute and so, I fall down painfully and hardly on the ground. Tapi tak mati okkk. Faham tak? Ok, straight to the point, I just nak bagitahu I still kena ambik subjek programming, aaaarghhh...pengsan!

2 subjek pulak tu, SAD and BSD. Mula2 ingat tak de programming sebab tak de pun perkataan 'programming' tu. Tapi alih2, kena jugak. Tak suka programming sangat2 sebab selalu je dapat B for programing. Dah 3 semester ambik programming and semua dapat B, sial tak? selalu jadi spoiler. Dapat pun la coursework tinggi gunung mahligai langit ketujuh pun, tapi final tetap hancurr. Selalu je macam tu. Ok whatever it is, kena have a good assumption kan, so I bet I have to put my best la. Ok, chaiyok2. This week dah second week lecture. Focus2. ZZzzzz. Eh2, bangun2 study.

Wednesday, July 22, 2009

Jahil

Jarang betol cerita soal agama. So, I think I should have share something about religion with you guys. It is more to a family. My family bukan la jahil agama, tak pun celik agama. It is like ok2 la, just in average. Selalunye parents yang ajar pasal solat kan time kite masih budak2 lagi, but for me, my grandma yang ajar semua tu. My parents are busy with their jobs and so, pass four of us to grandma's custody. Time free, grandma la yang suruh mengaji dengan dia.

Kenal huruf a, ba, ta..But, that doesn't mean my parents tak ambil tahu or just neglect us, tak2.. don't get me wrong..but instead, my parents are the best guardian I ever have. It's just that, they have their own ways. Abah selalu hantar pergi mengaji dulu far2 away kat kampung mane entah dengan Tok lang. And kami khatam Al-Quran dengan jayanye sebab abah n mak. Tapi yang sedihnye, abah sendiri tak pandai mengaji, apatah lagi khatam Al-Quran.

Tak pernah nak cerita kat orang pasal ni sebab takut orang mengata, but now I rase ape salahnye, it can be a good lesson to all of us. Mak pulak busy dengan kerja nursenye, bila kerja shif malam, mak mesti tidur dari pagi sampai tengah hari and selalunye kami dah biasa makan lauk beli. Tak pun, mak beli makanan yang jual kat kafe hospital. Time hari jumaat je, selalu skip sembahyang jumaat. Sebab I pernah dengar, kalau skip sembahyang jumaat 3 times in a row, kafir jadinye. So, aku akan skip max 2 kali je in a row. Tak berani la sampai 3. Terase sangat jahil.

Tapi, mak dengan abah tak pernah abaikan ape yang wajib, solat n puasa semua cukup. Kalau kami tak sembahyang, abah mesti marah n bising2. Abah dengan mak tak selalu sembahyang jemaah kat rumah, apatah lagi masjid. Kami macam dah terbiasa dengan semua ni, asalkan sembahyang 5 waktu sehari, okk dah cukup. Bila I got myself into MRSM Gerik, semuanye sangat different. It's like living in another dimension, sebab semua wajib sembahyang dekat surau setiap hari.

Tapi aku lebih suka, sembahyang sendiri sampai la bila orang cakap sembahyang jemaah lebih banyak dapat pahala. Aku baru tahu. Sebab tak biasa sembahyang kat surau, selalu jugak la skip, especially subuh. Selalu je jadi mangsa ustaz, pernah sekali kena siram dengan air satu cebok sebab tak sembahyang subuh dekat surau. Pernah kena baling kasut jugak pun. Tapi sebab dah biasa, hati dah macam liat and lebih suka sembahyang sendiri dari jemaah sampai la sekarang. I want to change, to be better, but I know it takes time and I harap dapat selalu jemaah kat masjid one day nanti. Tak tahu la bile.

Sekarang, banyak dah berubah. I mean my parents. Sejak balik dari haji 4 tahun lepas abah n mak dah banyak berubah sikit demi sedikit. Abah dengan mak dah selalu pergi mengaji kat masjid setiap minggu. Sembahyang jemaah pun dah selalu. Kalau tak ke masjid, abah n mak sembahyang sekali kat rumah. Rase terharu sangat. Abah pun sekarang dah baca Iqra' 2, walaupun lambat at least abah dah nekad nak belajar baca Al-Quran balik. Bagus la tu. Kalau aku tak bangun subuh, mesti kena sound dengan mak. Dulu mak tak kisah, abah je yang kejutkan bangun tapi sekarang mak dah marah2 n berleter satu hari kalau tak sembahyang.

Mak pun dah quit from her job sebab nak tebus ape yang kurang dulu. Mak dah rajin masak sekarang, buat cucur pun dah selalu. Dah jarang2 beli lauk kat luar. I'm so happy dengan perubahan abah n mak. Pernah sekali je aku sembahyang jemaah dengan abah n mak kat rumah, tu pun sebab kena paksa berkali-kali. Hati ni keras sangat, selalu je tolak permintaan diorang. Pernah sekali aku ikut abah n mak pergi masjid, jemaah isyak same2, tu pun sebab mak offer RM50 kalau pergi.

I was blind by money, sangat2. Lebih pentingkan duit dari ibadah, sampai sekarang pun. Time cuti hari tu pun, selalu decline their request ajak pergi masjid same2. Paling bagus pun, aku hantar mak pergi mengaji kat masjid Penaga but then lepas hantar mak, terus balik rumah. Malas nak stay sekali, mengaji dekat masjid. Hati ni kotor sangat, dah tercemar teruk and hence, aku harap sangat nak berubah. Kalau boleh tak nak jadi macam my parents, aku nak berubah sementara masih muda ni. But can I? I will give a try....

Tuesday, July 21, 2009

Come on, cheer up!

Going to sit for DB2 exam next monday tapi langsung tak prepare. Tak faham masalahnye, software pun tak dapat nak upload apehal. Nak aku fail la tu and terbang hundred ringgit macam tu je. Owhh, tu la. Sape suruh gatal nak sit for exam ni kan. Padahal bole je tarik diri kan.Anyway, thanks naqib for the words, for your wise advice. Yeahh, no matter what, I still have to do my best in my study kat sini. My journey jauh lagi and hence, I need to put my best in every second of it. Ok fine, no more regret. Kena go on with my current choice now. No turning back people. I have never want to share my problem with comrades because I always want to look good in front of my friends. To look perfect is so me, but then I realize I should not pretend to be happy and perfect if I'm obviously not. It is an enduring pain and I can't keep it any longer, it's killing. Thanks buddy for your wisdom words, it did help.

Sunday, July 19, 2009

I wish

God, can I make one wish? To turn back to the past, I wish I could, but the truth is a lethal pain that never can be healed. Tomorrow, I'm going to start my 2nd year study in UTP. I'm glad to be given this opportunity to continue my study to this very moment.

But then, i do feel regret. Because of the unforgiven silly mistake I have done. To be here. Yes, simply to be here is a big mistake I have ever done. It has changed everything. I have changed, more to bad things, than a good one. And I loathe it. I'm not deserve to sit here, the place I sit right now. It's not belong to me. I should be somewhere else I deserve more.

The place where I'm so intrigued to go to, since I was in school. The place where the passion conquered my soul to my last breath. The only place where I have dream off to go all this while.

I wish I can turn back to the time I have decline it. What makes it more irritating is, I decline it merely because of money. For the sake of lame printed papers, I have choose a wrong path. Ridiculous. I could feel the powerful feeling of remorse merge, getting out of my body when mum said, "People are fighting for money but they don't realize, once they died, money is worthless".

Only then I could see, how blind I was. Blind by money. I'm not happy with my decision. I hope when I wake up on tomorrow, I won't be here. I wish I could turn back the time. After all, I know it is impossible. But still, I try to convince myself that, I live in a dream, a gruesome nightmare. And I don't know when exactly I could wake up or escape from this unlikeable dream.

God, if this the path I have to get on for the rest of my life, please make it easy for me to go through, I'm not that strong to face the thorns laid right on the track. I'm afraid if I can't manage to get to the end of the road. I wish I can turn back the time. But I know, I just can't. Simply can't.

Sunday, July 5, 2009

The Tag by Keon

4 Names I go by:
1.Syafiq or Syafiq Izzat
2.Pieq
3.Bintang
4.Izzat?? errr, nope

4 Jobs I had in my life:
1.Full-time student
2.Grandma sitter
3.4 days cashier
4.Wandering

4 Places I have lived:
1.The boring town of Bukit Mertajam
2.The lame Kepala Batas 'city'
3.The outdated Gerik small town (school days)
4.Beseri, hell..it is not even a town, a dilapidated settlement would suit better (school days as well)

4 TV Shows that I watch:
1.Gulong Ng Palad- missed the last episode, oh i would turn crazyyy
2.Couple or Trouble
3.The Amazing Race
4.Jangan Lupa Lirik

4 continents I have been:
1.Asi..
2.Asia Teng..
3.Asia Tengga..
4.Asia Tenggara

4 of my favorite foods:
1.Toasted Twister
2.Ayam Masak Merah
3.Ikan Bakar + Air Asam
4.Rojak

4 things I would like to do:
1.Makan, owhh please.. i need to gain a balance weight
2.Hibernasi
3.Beli dan Belah
4.Drive ke mane2 je, asalkan miles away from my home, borrringg~

4 friends I think will respond:
1.Nizar si mulut celupar
2.Naqib the new uncle
3.Ucoplicious
4.Aznin suffering from grounded

4 Things I am looking forward to:
1.Result bile nak keluar..eccehhh, bajet teror sangat kan
2.18 July
3.New Semester Shopping
4.Kahwin