Monday, August 31, 2009

Very the old school betol la Syafiq Izzat ni

Bercinta sudah lama
Berkasih dan bermesra
Sedang enak membuai rasa
Perpisahan tercipta
Mengapa sementara
Cerahnya cinta kita
Mendung tiba tiada ku pinta
Gelapnya suasana.....


Ever heard of this song? Gosh, I must admit that I'm so intrigued, I'm melting all the way down. Suddenly, I fall in love with these lagu2 90an. It all started when I first hear this song, Kupendam sebuah duka by Dato' Khatijah Ibrahim.

I keep my fingers to do the rest, searching for other songs in 90's. And to my goodness, I found tremendous of them. Sedap2 and best2. I should have listened to them since before tau.
No wonder abah suka buka tv1 layan lagu2 retro, lepas ni boleh la join, hikhikhikhik

Here goes the list of some songs yang I like:


1) Udang sama udang- Rafeah Buang
2) Menunggu Nasi Minyak- Ahmad Daud & Zaleha Hamid
3) Janji Manismu- Aishah
4) Mimpi Yang Tak Sudah- Ibnor Reza
5) Jejaka Idaman- Raja Ema
6) Rayuanku- Rohana Jalil
7) Sinaran- Sheila Majid
8) Warna- Sheila Majid
9) Menaruh Harapan- Zaiton Sameon


Omg! You guys should listen to them sometimes tau, asyik dengar lagu urban je kan, kena ubah angin jugak kan. Udang sama udang tu best tau, very2 classic and simple sangat, cepat2 download cari. Ni snippet of the lyrics..

Udang Sama Udang
Masak Gulai Dalam Kuali
Jikalau Masih Bujang
Carilah Teman Berhati-hati

Naik Bukit Bendera
Bukit Bendera Di Tempat Kami
Kalau Dah Sama Suka
Hantar Pinangan Ikatlah Janji..


p/s: ye, saye sangat lame!

Thursday, August 27, 2009

Alahai kain pelikat

Kain pelikat lalalala
Kain pelikat lalalala


Another new record for me, cepat2 tepuk tangan. Rekod pakai kain pelikat ke masjid, hebat tak?
Hebat kan. Malam tu malam ke-5 tarawih. Dah masuk malam ke-5, baru tergerak nak pergi masjid buat terawih. And I could see my mum's smile that night. Anak dia ni dah pandai pakai kain pelikat. Hoyeayy! Dah besar rupanye anak ketiga Encik Azmi ni.

Selalunye I pakai jugak kain pelikat tapi dalam bilik je lah, kiranye ni first time pakai betol2 depan public. Pakai kain pelikat colour purple match dengan baju raya last year. Terasa macam alien dekat situ. Dah la tak pakai kopiah or songkok. Kalau dekat masjid UTP tak pakai songkok tak pe sebab student2 pun semua free hair je semua. Tapi kalau pergi masjid dekat rumah, I feel awkward sikit, masjid tu dah la bersepah-sepah dengan orang tua, tersilap langkah merana okk.

Nanti pakat dok bisik la, tu anak sape tu? "Anak Azmi!" "Ala, yang baru pindah tuu."
Err, ayah aku jugak yang famous, aku tak pun. Buat ape kan. Eh, back to kain pelikat tadi, macam mane ek orang boleh tahan pakai. Aku dok situ tak sampai sejam pun dah asyik trauma takut terlondeh. Takut! Nanti kang pak cik2 tu dok gosip lagi. Rase macam nak pakai sekali dengan belt je. Tahan lama sikit.

Kalau dekat bilik, boleh jugak adjust2 buka balik sebab ade privacy, tapi kalau kat masjid? Pengsan! Eh, tapi ade toilet kan. Cuma aku je tak pernah2 masuk toilet situ. Kat corok mane pun aku tak tahu. Ape2 pun, I rase sangat2 seronok sebab dah berani pakai depan public. Rase seronok jugak sebab kami satu family semua pergi terawih. Walaupun abah dengan mak pergi masjid lain. Nak buat 20 katenye.

p/s: Bestnye buka puasa dekat rumah bile kite mintak ape je mesti dapat. Nak laksa? Zusss, laju je mak lari pergi dapur buat. Nak air kelapa? Zasss, laju je abah lari pergi bazaar. I love my family!

Wednesday, August 19, 2009

Thing I afraid the most during my study this sem, Quarantine

p/s: post ni may be agak panjang, dah try summarize kan, tapi takut affect the whole story --->

I have this fever. Followed by this killing flu, sore throat and here comes the cough. First, I thought it will not be that harm till I feel extremely warm that night and I couldn’t have a good sleep plus to bear in mind I’m not yet ready for the SAD quiz scheduled at 8 am. Then, BSD class. The 2 hours class is killing me. Tak selesa tahu tak?

Then, because I can’t endure this pain any longer, I walked my way up to UTP clinic accompanied by Acap right after BSD class. Clinic, the place I want to avoid the most. Bile dah sampai, sambil buat muka comel, I told the receptionist that I’m sick. You know what this brother said? “Datang balik pukul 3 nanti, kami dah tak ambik patient time ni”. Owhh I see, kau nak sangat pergi lunch kan. Kalau aku pengsan terbongkang depan kau macam mane?

Ok then, nekad pergi klinik balik pukul 4. This misi check my temperature, and she was like gobsmacked and called up her friend to see the reading. She asked, “demam ke dik”. Of course la demam kak. And dia tanye lagi, “larat lagi tak ni?”. Ok now, it horrified me. Muka aku nampak pucat gile ke? Suhu aku tinggi sangat ke? Macam2 guess comes spinning to my head.

Jumpa doktor, and she said I need to be quarantined. Shit, I have been expecting this. This is the ultimate reason why I don’t want to do this check up. Sebab tahu mesti kena kuarantin. She said, “suhu tinggi sangat ni” sambil dia garis2 my card (patient card). Okk now at least I know my temperature, 39.1 darjah celcius. Orang lain suhu 38 pun dah kena kuarantin, apatah lagi aku ni kan.

Ade Indian girl ni, temp 39.2 and dah menangis- nangis segala. Over kan. Akak misi tu la yang kena pujuk dia sambil cakap, “Jangan la nangis. Muka tu dah la buruk, bila nangis lagi la bertambah- tambah buruk ya amat”. Errr ok, yang last sentence tu aku tambah.

Then, di bawa ke tempat kuarantin, blok duyung yang sangat classic tu, down to the earth sangat. Siap ade tali2 merah keliling blok tu. Dah macam construction. Apa bahaya sangat ke budak2 suspek H1N1 ni? At 6 pm, I call my dad kate nak balik kuarantin dekat rumah je.

sempat menjamah makanan budak2 kuarantin. Tak berape nak sedap, tapi boleh la setakat nak hidup.

And that night, my parents datang fetch to get me out of that prison. Bosan okk blok duyung tu, even internet tak dapat2 buka apahal. Lucky me for the need to stay there for only couple of hours. Pergi klinik dengan my parents untuk dapat pelepasan doctor kuarantin dekat rumah.
Ade la sejam jugak dok tunggu. Kesian my dad n mum. Datang jauh2 and kena lagi tunggu. Bila nak sampai rumah macam ni kan. Pukul 10.30 pm, dah setel semua, boleh la balik rumah.

Doktor bagi cuti MC kuarantin seminggu dekat rumah okk. Means sampai 26 August. Pengsan. Apesal la lame sangat. Habis la my assignments semua terbengkalai. Nasib baik la tak de test lagi dalam waktu terdekat ni. We all sampai rumah dalam pukul 1.30 am. Kesian my dad, sepatutnye time ni dah tidur. Esok dah la kerja kan.

Out of this unlikeable thing that happened, I get something as reward. What will it be? The first five days fasting of Ramadhan dekat rumah. Hip2 hoorayyyy. Err, perlu ke bergembira? Macam akak receptionist cakap malam tu, “rezeki adik la dapat puasa kat rumah”. Owh, I hope to get well soon. To get back to class like other people.

Monday, August 17, 2009

Fun weekend

OMG! it was the best weekend ever. We had such an enjoyable and fun
weekend at 2 different spots. Ipoh and Teluk Senangin.
Shopping mode at Ipoh and Beach mode at Teluk Senangin. Isn't great?
I would say it was such a great combination after all.

SATURDAY:

Jam baru kami~ cantik tak? It's Polo Club okk, err..beratus jugak la habis kan..

Lite2 dinner at Secret Recipe


Actual Dinner at McD
Anyway, kami tengok movie. Aliens in the Attic. Best tau, worth off sangat.
Kalau rase nak gelak guling2 gedik2 lepas tension study (study ke?) pergi la tengok.
Aliens yang comel2 tapi jahat, rase macam nak pijak2 je..

SUNDAY:

Teluk Senangin. Cantik kan. A beatiful beach with a big wave.

Err..dahan pokok tu patah lepas kami snap. Percaye ke? Tipu je

Suasana petang redup2 ala2 lalang, inspirasi anep. Cantik~

Thanks la Anep, sebab bawa pergi jalan2 ye. Thanks jugak Xixi, Fazly n Nin.
Kalau tak gila meroyan la aku kat sini, kebosanan~
Convofair pun dah tak semeriah mane. Owhh,
my happening, hilarious and wonderful weekend, i will miss u..
Eh, minggu depan dah start puasa.
p/s: ade bnyak lagi pics, sangat banyak..nanti upload kat facebook okk.

Thursday, August 13, 2009

I wish I'm better than this.....

I took about hours, to just staring at the RFC 2026 text thingy.
I'm trying to do this DCN assignment but,
I don't understand any.
It's killing me, deeply. I wish I'm better than this.
I'm trying. I'm such a big loser, satu kerja pun
tak boleh buat.
Suddenly i miss you shean.

Wednesday, August 12, 2009

Nak 20 sen please


Life can be boring jugak sometimes kan, or should I say most of the time kot, huwaaa~

I need a vacation, a road trip or something. Hey, jom la keluar pergi mane2 afiq.

Lame kot dah tak keluar dengan geng kau; alan, akmal, syuaib semua tu.

Tiba2 rindu pulak kan~Uhhh, I should do my assginments by now tapi rase

sangat malas. Sangat risau sekarang, mood study pun tak kunjung tiba. What should I do huhh?

Macam mane nak start ni, tak tahu la ape nak jadi sekarang. Layan Simpsons je selalu.

Menceriakan my days la, funny sangat! Anyway kan, tak puas hati sangat kenape

semua cafe dah pakai this biodegrable cointaner? Dah tak pakai polisterine lagi

kalau nak tapaw/bungkus. Kalau free tak kisah, tapi ni kena caj 20 sen.

Dah macam tax dekat fast food restaurant pulak kan. Memang la 20 sen macam tak banyak.

Tapi kalau aku tapaw makanan 10 hari dalam 1 month, dah kira habis RM2

dah for cointaner je. Kalau tiap2 hari aku tapaw,means 30 hari, dah spend RM6 for

cointaner je. What the fish sungguh. Baik aku kumpul buat derma bagi kat masjid ke.

Sedekah dekat beggars kat pasar malam tu ke. Dapat jugak pahala kan.

Boleh jugak tolong orang susah.

Okk, mungkin perlu bawak cointaner sendiri kalau nak tapaw lain kali.

Monday, August 10, 2009

I have this feeling

No..No..No.. Bukan feeling jatuh cinta, cuma feeling awkward
sangat lepas cuti. Like this is not me. Pergi kelas pun
macam blur2 lagi, waaaa~ sedihnye, rase macam
nak hempuk je kepala ni. Ni semua salah cuti H1N1 la ni, terperuk kat rumah seminggu,
masuk2 sini dah blur. Macam tak tahu ape2, macam
orang bodoh. Risaunye semester ni. Lecturers pun macam nak rush je,
ye la dah tertinggal time-frame diorang. Assingment and Project
due lagi. Kuiz and test lagi. Presentation lagi. They are killing me tau.
Dah dapat rase semester ni macam zaman kehancuran je,
dengan subjek2 yang pelik2 belaka. Owhhhh, sedihnye. Next year dah nak intern,
macam mane ni. Macam tak prepare ape2 langsung. Ramadhan pun
dah dekat. Cepat pulak masa ni kan. Aku rase macam dah baru je
puasa Ramadhan last year. Tup, tup, tup..dah puasa balik.
Nanti raye pulak. Macam baru je raye, tengok2 raye lagi.
Baju raye pun dah bersepah-sepah kat rumah tu. December ni dah nak
msuk 20. Tuanye aku. Boleh tak kalau nak sekolah balik? Rindu laa~
Cehh, dulu mase sekolah, nak sangat cepat2 masuk U, sekarang dah masuk U,
baru terhegeh-hegeh nak masuk sekolah balik.
Ish2, life is so unfair and complex though.

Saturday, August 8, 2009

Tag

Rajin pulak aku update blog sekarang ni kan. Ni haa tag from anep.

1. Beside ur lips, where is the favourite spot to get kissed?
Hmm..perlu ke cakap, hahaha..Mane2 je la, tak kesah pun
*Opps, cakap macam sundal kan*

2. How did u feel when u woke up this morning?

I feel great! Sebab boleh tidur lena tanpa sebarang gangguan. Aku tido sorang2 ok, rumet tak balik lagi semalam. Diorang kate Village 5 berhantu, tapi tak pernah lagi aku jumpa. Owhhh, minta dijauhkann~

3. Who was the last person / people you took photo with?

Entah la, tak ingat dah pun. Dah jarang snap2 sekarang ni

4. Would u consider urself spoiled?

May be, mungkin, perhaps

5. Have you ever had a best friend who was of the opposite sex?

Shean, kite still best friends kan. I miss you sangat2

6. Do you want someone to be dead?

Buat mase sekarang, tak de..Esok lusa, may be ade

7. What does your last text message say?

Ok

8. What are you thinking right now?

Bile nak cut hair ni, ish2.. da macam sakai je. Ade sape2 nak teman pergi Glamourous?

9. Do you want someone to be with you right now?

Owhh yess, sp2, can you come here? Dah lame tak jumpe u, borak2 sembang2 chat2..

10. What was the time you went to bed last night?

2:45 am..takut woo tido sorang2

11. Where did you buy the tee you are wearing now?

Owh baju padini ni ke? muahahaha..padini la sangat! Baju ni beli kat Carrefour Perai je

12. Is someone on your mind right now?

Absolutely..

13. Who was the last person who text you?
My coursemate, Anis

TEN Lucky Person to do this quiz.

1. Naqib
2. Aznin
3. Acap
4. Ucop
5. Nizar
6. Afida
7. Keon
8. Fareez
9. Ikre
10. Ah Ho
14. Who is no.2 having a relationship with?
Midah! Eh, silap..should be Nurul kan kan

15. Is no.3 a male or a female?

Acap, kau lelaki ke pompuan ek?

16. If no.7 and no.1 get together , would it be a good?

No good at all, hahaha

17. What is no.1 studying about?

Study pasal civil, congrate for the DL award

18. When was the last time you chatted with them?

Varied, ade yg dah gile lame..ade yang baru tadi

19. Is no.4 single?

Mungkin

20. Say something about no. 2.

Bile kau nak propose Nurul haa, dia dah tak sabar tuu, muahahaha
Cepat2, jangan lambat, nanti dirampas orang, agagaga~

21. What do you think about no.3 & no.5 being together?

OMG! Boleh ke? Dua2 laki kan

22. Describe no.9.

Dia kawan baik saye dekat Gerik dulu. Dia suka kutuk orang n
suka belanja orang. Suka main tenis dengan dia.

23. What will you do if no.6 and no.7 fight?

Ade aku kisah? Tapi kite kan satu homeroom dulu,
tak baik gaduh2 nanti ustazah G marah

24. Do you like 8?

Suka2, dia kawan baik saya kat Beseri dulu. Eventhough kami slalu gaduh
tapi at last mesti baik jugak. That's what friendship is kan.
25. How about 10?
Ho Choon Seong! see, I can still spell your name correctly! hahaha..hey, I miss
u la dude, come back to Malaysia and let's meet up.
Yang kena tag tu, rajin2 la buat ye. Jangan malas2.

I love it, surprisingly


I don't watch Malay movies or drama sangat lately but I'm so intrigued with this Nur Kasih drama. Usually, Malay drama ni kan is all about big company, title Dato' Datin, and status. But, Nur Kasih is something different, it is out of this stereotype kind of drama tau. And top of that, the scenery cantek sangat. Macam ala2 kampung life, I like. Watak2 dia pun macam best, suka la Nur Amina. Dia sangat kekampungan with her beautiful grace and pretty look.

Susah nak cari this kind of lass nowadays. And Sarah pulak, gosh I don't like her. Dia macam childish and tak berapa nak betul, macam retarded pun ade. Ape2 pun, this drama tetap best and I'm really looking forward to watch how the conflicts will end up. Lagi satu, telemovie Seratus Hari Jadi pun best, I like. Macam pelik, tapi nice try. At least, we have different kind of stories to tell. Kalau same je, baik tak payah shoot kan, gives nothing to the audience and casts either. Suka la Nur Kasih, can't wait for the next episode.

Friday, August 7, 2009

Plastik

Plastik. Bukan plastic bag or what so ever tapi ini pasal how plastic you are. Some people tend to say me so, and that’s making me to ask as return, plastik sangat ke aku ni? The big question here. I think most people pun plastic, sebab we have to make some adjustment to adapt with environment around. Macam kau pergi rumah orang tua kan, kau pacak rambut macam selalu kau biasa buat ke, or tak pun for girls, kau pakai seksi2 ke mcam kau selalu pakai kat luar. Tak kan?

Mesti la pakai baju kurung tutup litup, nak2 dengan purdah segala. And so, semua orang pun plastic jugak sometimes, tend to do something which is so not you, to get a good impression by other people around. Plastik or berlakon is so familiar among us. Aku pun bila relatives datang rumah, kena la make sure rambut direndahkan, buat fesyen2 old style sikit. Lebih2 lagi kalau yang alim2 yang datang, bertempiaran lari nak tukar ape yang patut. Kalau my sister, masuk2 bilik tak keluar dah, lagi hebatt. Kenapa kite tak show the true colours of ourselves ye, why need to berlakon all this. Owhh, I don’t have the answer along with me.

Sometimes kan, ade jugak friends yang bile shopping, tanye aku ..“Ok tak baju ni?” And I would always say, “Okk, cantekk!” Then, he would reply back, “Cakap tak ikhlas”. Goshh, Nampak sangat ke aku tipu? Other case, ade yang tanye, “Sedap tak aku nyanyi?” and again I would always say, “Sedapp”. Then, the same reply comes along, “Cakap tak ikhlas”.. Ish2, helloooo.. nak sangat ke aku cakap, tak cantik langsung or tak pun, suara macam badak tak cukup makan. Nanti sedih pulak kan.

Ade jugak bile aku senyum, ade jugak yang cakap, “Senyum tak ikhlas”..Owhh hell, speechless. May be aku ni buat ape pun tak ikhlas kot. Sometimes kan, bile aku cakap “Cantek”, “Sedap” semua tu, dah cukup ikhlas se ikhlas-ikhlasnye dari hati yang ikhlas ni tapi still ade orang cakap tak ikhlas, plastik. Susah la, aku pun dah tak pandai macam mane nak senyum ikhlas, puji dengan ikhlas semua ni. Plastik ke aku ni? Tak la sangat pun kan.