Friday, March 19, 2010

Come on, cheer up! We can't go back to the past

Sometimes I don't know how my life is, it could be distraught and pleasing at the same time. But mostly I would say distraught will always be the prominent one. So many things need to be settled down. Internship thingy makes thing becomes more complicated. Tests, assignments and projects are like usual, never get less. It will always increasing and if only it can be measured, KLCC would not be the tallest one in Malaysia, my works would preceding. Yes, how hyperbola it is.

As I'm growing up, I could sense something in me is getting fade. It is a passion and tendecy to do things. If before I would enjoy studying like bonkers but now for me, it is a grind. I lost my passion and I know I have to get it back before it's too late. The MIS first test last time was a terrifying moment, I can not be very sure to answer every single question. Every questions look awkward. Yeahh, I admit that I had put only some effort into it because the week before mid-semester was busy like crowded cars on a road in a crowded city with crowded people. Huhh

Sometimes, I got a thought like, 'When I'm graduating and find myself a job, it would be the greatest moment ever'. I want to finish my study as quick as possible but I know later on when I work, I might have different thought like, 'Bosannya kerja, I wish I can go back to my student's life'. Everyhting seem to be not in the way we want it to be. The only concern is how we enjoy our very moments and how to decorate it well to be more pleasing.

We will never be contented of life. Once we at school, we would want to finish schooling as soon as possible. But then when we come to university, we would miss our school and have the thought university is not that fun compared to school. And so, we want to finish studying in university as quick as possible and go for job. Once we at job, we would miss university's life. This will never stop even when we got married things will be much complicated. Need to manage the bills, maintenance, wife, children, house and job itself. Belum masalah2 lain lagi. As we think our life is a mess now, it would be much more messier later on. So, just enjoy what you are doing right now.

Tuesday, March 16, 2010

How my life is

I'm screwed up, mati la aku..A call from Infineon Technologies ruined my day,
I don't expect them to ask every detail about my study. Owhh, I have to say that I'm not prepared for it, I think I had just blew it up. Sayonara Infineon, perhaps you're not meant to be my internship workplace. Ok now, need to wait for other to approach and reply my email. Cepat la guys, I need placement ni. Intel ni langsung tak de feedback, haiyooo..tak pe2.

Now, dekat rumah ni..cuti mid-sem. Next week balik lagi, for my brother's convo pulak. Perlu ke balik eh? Hmm, tengok lah nanti macam mane. Ni haa, tak story lagi pasal my brother yang dapat result SPM last week kan. Well, he got 8A's out of 9. 3A+, 2A, 3A- and one black sheep of B+. Omg! B+ tu dah dekat A kan, sayang banget! Tahu tak ape yang B+ tu? Kimia?Bukan2.. Biology? Bukan2.. English? Bukan jugak. B+ itu adalah subjek Bahasa Melayu ya, rase macam nak hempuk je kepala budak ni, haiyooo..English boleh pulak kau dapat A kan.

Tak faham aku. Dah tu eksyen pulak, hari tu kat facebook, chat dengan dia in malay and dia boleh cakap, "sorry, i sound silly when i speak in malay"..ciss, dah pandai dia sekarang, hahaha..Mak sekarang sangat lah suka mengusik, cakap my brother dah exceed me in SPM, bla2..suka la mak tu, sampai suruh apply semua scholarship yang ada dekat Malaysia ni, hebat kan. And satu lagi dia bagi choice suruh my brother jadi ustaz!! Wahhh, mak ni memang.

Boleh ke budak ni jadi ustaz? menghadap komputer je 24 jam, tak tahu la kalau dia nak berdakwah online kan. And satu lagi kan, lagi la sakit hati..mak n abah suruh wan apply masuk UTP jugak, arghhhhh...ini la benda yang paling aku tak suka ni, tak kan nak satu kampus dengan budak ni, tak boleh imagine ni. Dah cakap banyak kali cakap dekat abah yang Petronas only sponsor one member in a family je. Mane boleh sponsor me and then my brother at one time.

Tapi boleh la kalau nak aku quit dari UTP kan, owhh my pleasure. Semalam dah buat IC baru, yehaaa. Tapi tak siap lagi la, kena tunggu sebulan lagi baru siap, huhuhu..Kena la pakai IC sementara sekarang yang besar gedabak, nak lipat2 masuk wallet pun susah, macam ape je. Internship macam mane ni, risau la pulak. Huhhh, tak pe2, tunggu je dulu.. and assignments berlambak-lambak ni. Huhh, tak pe2, lepas habis cuti mid-sem ni nanti buat perlahan-lahan. Tests? Errrr...bile nak study ni? huwaaaa~

Sunday, March 7, 2010

We live in a circle

Why bile kita nak elak dari jumpa orang tapi last sekali mesti jumpa jugak. Tak pun something lebih worse. Macam aku ade jumpa dia ni, lepas tu nak mengelak. So, ikut la jalan lain tapi lepas tu, nahh..jumpa orang lain pulak yang lagi2 la kalau boleh tak nak jumpa. We live in a circle, we can't hide from people. That's what I learn! Hey, it's 8th of March..Happy Birthday Shean!

Wednesday, March 3, 2010

Peneram dan Petua Nenek

Tadi pergi pasar malam, eh kejap..tak pernah pun cerita pasal pasar malam dekat taman maju yang just nearby UTP ni kan. Well, sebab memang tak de sebab pun nak cerita. Tak de ape yang menarik pun. Macam jalan sampai ke penghujung jalan pun, tangan still kosong sebab tak tahu nak beli ape. Sebab semua pun macam tak berape nak best. Tapi kan tadi I found something yang lame tak makan, this so-called peneram kalau tak silap. Sedap, sebab macam crispy and tambah2 lame tak makan.


Dulu kat beseri selalu beli benda ni kat pasar malam depan maktab, dapat selonggok dengan harga seringgit. Ramai orang sanggup tunggu mak cik tu goreng benda ni.


Lepas tu tadi ade jugak beli tomato. Rumet ni haa entah kenape mengidam nak makan tomato pulak kan, hahaha..actually bukan for makan but for something else. Ingat tak yang I told that I have this book, Petua Nenek.



Dalam petua tu ade cakap macam mane nak hilangkan jerawat, guna tomato masak.
Ni petua tu cakap:
"Cucu mungkin ada cara tersendiri untuk menghilangkan jerawat. Nenek juga ada petua seumpama itu. Mudah sahaja caranya. Cuci muka cucu dengan air suam dan gosokkan muka dengan tomato masak. Biarkan ia kering di muka. Selepas itu, bilas muka dengan asid air suam. Selamat mencuba."

Keberkesanan nye belum diketahui, hihihi..so, sesiape yang nak cuba ni..kalau jadi ape2, atas tanggungjawab sendiri ok, hehe