Saturday, May 15, 2010

I feel like going far away from UTP and pretend like there is no examination

I feel so depressed! May be I put too much stress on me, tskk..
forcing myself to study like there is no tomorrow. But still when
others ask few questions, I would gaze and take a long while to
answer them, doesn't matter how much I have covered but
then still tak tahu itu ini. Always need to refer notes. tskkk
The nerve that conquered me all day long and whispered
as if the first paper would be tomorrow is not helping langsung.
Well, it is a day after tomorrow..it doesn't make much difference
isn't. Oh my god, please help me at this very time.
I need to score hard for Advanced Database Systems,
I see a chance to score for this subject and hence
I hope I can do it well. I just need to make a review on
every topics covered and make sure to understand well.
I can't lie to myself, just be honest to yourself please Syafiq Izzat!!
Back to years when I was in school, mum had always insist
me to ask questions if I don't understand. She said shy to
ask is BODOH SOMBONG. Well, she got point there! So, I
better ask others if I don't understand any, don't keep it
but spill it out..oh yeahh! Go go for my first paper this Monday.
Wish me luck. I wanna have a good time in the examination hall.

Wednesday, May 12, 2010

Fail

Fail satu paper dah, gulpp! Habis la pointer semester ni, macam mane ni? mati la aku, macam mane nak berhadapan dengan Education Sponsorship Unit (ESU), parents, kawan2 semua ni?

Ok lah, cukup lah berlakon. Cut that part off sebab aku tipu je. Final exam start pun belum. Belajar kat UTP ni boleh sakit jantung tau, ade je surprise time nak exam ni. Tengok lah final draft exam yang baru ni. First paper is scheduled on last Monday (10 May) which was the first day of study week. Logik tak exam time study week baru nak start? haiyoooo, exam unit ni kenape eh?

So, adakah semua student BIS sudah fail paper ADS? gulpp..tidak2! Ini semua kecuaian exam unit yang pandai2 tukar schedule and konfiden je label this as final draft. Dah elok letak 17 May tiba2 ubah 10 May, in a sudden pulak tu..Minggu ni untuk belajar lah, mane ade examm!!

Tuesday, May 11, 2010

Sudu

I loathe when my belongings lost to nowhere to be traced. What make it even more bad is, when it happened over and over again. You buy one then it lost then you buy again, then this word counts again, LOST! I hate..

I lost my spoon, yeahh..no big deal pun but the annoying part is to buy another one, malas aku nak redah pergi rahmath for the sake of a spoon. So, yesterday my roommate nak pinjam spoon sebab dia nak makan.

Rumet: pinjam sudu

Me: tak de, hilang la

Rumet: ala, sudu kat kitchen tu siape punya? nak pinjam kejap

Me: budak cina tu, dia guna makan pork

Tipu je sebenarnya, tak tahu pun sudu budak cina (housemate) or budak lain punya, muahaha. So off me go to tapau makanan jugak. Then sampai bilik tengok rumet tengah makan dengan spoon.

Me: eh, ko guna sudu sape tu?

Rumet: aznin

Me: oww, ala... aku nak makan dengan ape ni?

Rumet: tu sudu BABI tu ade

Okk....rumet marah, lariiiiii

Sunday, May 9, 2010

Study Week is now ON

It is now study week, omaigott..cepatnye time passed by. I'm so not ready for final, macam mane ni? haiyooo, but still I have to put on my best effort sebab I want Deans List so badly for this semester. Chaiyok2! Of course la I want something memorable before going for internship nanti. Ni haa timetable final exam, macam ok jugak la gap dia dari last semester yang macam lahanat tu.

First Week

Second Week

Last Week
Yang bikin gua panas tu kan, why lepas paper Corporate Ethics, esok tu terus paper Internet Programming? Bagi la gap 1-2 hari..ish2, dah la IP tu susah.
Name je study week, tapi tak start lagi study ni, mati la..risau ni, budak2 lain sah2 la dah start study, budak2 UTP ni semua gigih2, menggelepur masing2 nak jumpa lecturer tanye soalan2 past year semua..tskkk. Relax2 la wey. Sometimes kan, I think it is a waste je to sit for exam semua ni sebab we just study for the sake of examination je. Knowledge yang dapat tak la seberapa pun, nanti time training baru la realize yang tak tahu buat itu ini, sebab kite sebelum ni study untuk exam, tak apply pun lepas tu.
Risau sangat for internship ni, dah la start 7 june, last exam paper habis 1 june..ada 6 hari je nak prepare untuk internship semua. Huwaaa, I need to do revision dulu in finance ni sebab I got finance department. Baju2 semua tak shop lagi. Rumah sewa tak dapat lagi. Plan je yang dah banyak. Nak shopping kat pavillion la, nak main ski time my birthday la, macam2 lah. Macam duit internship tu banyak sangat je..Cakap pasal study week ni, tak start study pun lagiiiii. Ok, kena start by nowww. Eh esok la start, sekarang kan dah pukul 2 pagi, tidur dulu lah, hehehe.. Esok kena start study!!! Yeahhh, study! Ok bye, good nite

Tuesday, May 4, 2010

Could life be more pleasant?

1. This week is the last week before study week, jadi banyaklah presentation and project due semua. And minggu ni sangat malas ok nak pergi kelas, especially Corporathe Ethics tu.

2. Sangat kecewa sebenarnya dengan PCS, presentation semalam sangatlah disappointing, ingat nak redo tapi tak boleh. Ok fine.

3. Projek Internet Programming sangat memeningkan, macam mane nak buat add cart and then it appears at another page (form) eh. Dah dapat tahu markah test, test 1 dah agak pun..memang teruk! 12/20 je okk, terasa sangat bodoh di situ. Nasib lah test 2 dapat 18/20, so average marks adalah 15/20. Nasib baik okk, kalau tak skor test 2 tu mati gua.

4. Macam mane ye nak skor MIS ni? Susah la nak menghafal-hafal ni, first test gua dapat 26/40 je kot. Aishhh, khamis ni second test..6 chapters pulak tu cover, tak study lagi ni, mati gua.

5. Advanced Database Systems (ADS) macam best pulak kan, kihkihkih..aku memang suka database2 ni walaupun ADS ni memang susah gila. First test adalah sangat bernasib baik ok sebab dapat 38/40. Second test that day sangat susah and I don't hope for good result sangat.

6. Corporate Ethics adalah membosankan, yess I have to say this. Bukan lecturer yang tedious, tapi the subject itself. Perlu ke belajar ethics2 ni, please la..Test that day hanya dapat 28/40, kecewa ok. Dah la ade satu test je for this subjectt.

7. I'm not into economics la I guess because I don't have interest langsung. Orang lain semangat je present tadi sebut2 pasal ekonomi negara semua. Aku langsung tak paham okk, sangat. Tests sumpah aku rasa dapat teruk..tskk

8. I got my new IC, last weekend balik rumah and drove myself to Bertam to collect my new IC, tak suka IC baru sebab lighting kurangg, huhh..hihi, bajet kulit cerah kan

9. Dinner dengan family kat luar to celebrate mum's birthday and went out for shopping at Jusco Perai..too bad I don't give her any present for her birthday.

10. I didn't go to Techies Dinner bukan sebab boikot okk. I have my own reasons (alasan sebab balik rumah logik tak?), tapi now I have to say that agak regret tak pergi sebab orang kata dinner this time best, pfftt

11. Still looking for house to be rented around KL. Mati laa, bulan 6 dah nak intern tapi rumah still tak jumpa. Merempat tepi jalan la macam ni, aishhh..hari tu dah dapat apartment tapi melepas sebab dah ade orang bayar deposit dulu, geramm

12. Next week adalah study week, I'm longing for this, hehe..first paper will be on 17th of May and last paper on 1st June..fuhhh, jauhnya gap. Lambat lagi nak habis sem ni

13. It's 5th of May!! Happy Birthday rumet, hihihi..dah tua ko, patut la nampak kedut2 semua, muahaha