Wednesday, June 30, 2010

Dalam hati ada taman

Dalam hati ada hutan, eh eh..ada taman! As week by week passed, I'm getting myself adapted at Mitco. So far ok la, my sv pun dah start concern about me. Tadi he gave me training schedule and I'm start to worry much sebab he expects the system would be ready and tested by October. God, how could I design and create a database system for that huge company! I'm so puzzled up, it is such a hard work. Tapi semalam I found my senior (UTP), she has been working in Mitco for 3 years and she has taken the same course as mine, Business Information System. She could be a great help, terima kasih tuhan. Enough with this internship thingy.


It is Granola, a kind of cereal which could be a perfect supplement for your breakfast. The thing is I thought it is well eaten and tasty but it is not that good pun. Macam makan cereal biase je, even honey star could satisfy you way better. Tapi it's not that I mean this Granola tak sedap, it's just doesn't meet my expectation. Semua ni salah Kak Zurina! haha.. I like to eavesdrop people..so I accidently dengar la Kak Zurina told other staff yang Granola sedap and then this staff poured some on her palm and ate it. And she screamed, "Akak, sedapnya Granola ni, sumpahh..sedap sangat!" Omaigoott, aku yang terdengar tu pun terus la set in mind, lepas balik kerja terus nak cari Granola. Dah la mahal, 11 ringgit okayh. So, from now on I should have not believe cakap-cakap orang, sob2.


Ni gambar me and my best friend itu, Naqib. He came to KL last time and we both went to Times Square for a parcel of fun. It was great to go out with him sebab lepas balik rumah lepas last paper tu, tak sempat jalan-jalan sangat. To make it more joyous kan, he treated me a movie, we watched Toy Story, 3D version okayh..it was so generous of him to treat me tengok wayang plus makan dekat MarryBrown. Thank you so much and you are welcomed to overnight lagi dekat rumah aku okayh.


It is me, yes of course it's me. Where was I? Itu dekat gym, Clark and Hatch Fitness Center. This few days sibuk pergi gym je. Balik kerja pukul 6.30, pukul 8 malam dah keluar pergi gym, gigih kan. Anyway, I go to the gym pun sebab ade free trial. Tapi tak decide lagi nak sign up ke tak. Mahal la kena pay, 399 for 3 months! Duhh, mane nak cari duit ni? Nak makan lagi, nak bayar sewa rumah lagi, tiap2 hari tambang pergi KLCC lagi. Mati la gua kalau register for that gym, sob2..tapi sumpah best weh, suka sangat!! Kalau ade duit banyak, dah lame I sign up kat situ. I like the environment, the service semua. Last week duit dah masuk, tapi tak spend2 lagi, hehe..sebab balik rumah and sampai sekarang gune duit yang abah bagi je, tak sentuh lagi duit Petronas tu, hehe..so what's that means? It means, this weekend I'm going to enjoy gila-gila okayhhh, hehe..Shoppppingg yeahh!

Thursday, June 17, 2010

Life is pretty cool huh



Dah tak larat nak update day by day so I will update week by week. I want to tell about my life in KL instead of my internship thingy sebab I don't have much thing pun nak cakap about internship. In KL, I could see different kind of people daily and that's what make my day brighten and fresh sebenarnya.

While in LRT, I could see ade budak yang macam tak betol tengok cermin pintu sambil betol2 rambut and tersengguk sengguk. Ade budak2 yang bengap tak tahu bagi orang-orang tua duduk, kesian ok biar mak bapak sendiri berdiri lama macam tu. Bile mak dia duduk, tergedik-gedik nak duduk jugak. Lepas tu mak dia yang tua tu kena berdiri. Hoi budak, aku pelempang ko karang, ishh apesal nak emo2 ni, aku pun tak tahu.

Ade jugak yang berhias mengalahkan orang nak pergi kenduri, ni haa..rambut siap penuh dengan bunga2 yang nerayap. Ape kau ingat nak pergi show? Entah2 kerja dekat DBKL je kan, wakaka.. And bile dalam LRT kan I would feel guilty nak duduk sebab nanti bile ade orang tua/ cacat/ pregnant datang mesti kena let go seat dekat diorang jugak kan.

Macam that day, I got a seat and in front of me ade lady yang tengah berdiri. I didn't notice yang dia pregnant sampai la dia dah nak turun kat stesen mane entah baru notice. Omaigot, patut la jeling2 je kan, rupa-rupanye pregnant, nak seat aku la tu. Rase guilty sangat nih, so that's why lebih baik aku berdiri je lah dari Stesen U sampai KLCC eventhough mahu lenguh kaki kau singgah 8 stations in between.

Lepas tu kite macam tak sure, macam eh perlu ke offer pak cik ni my seat.. tengok uban baru 3-4 helai. Tak pandai la aku nak agak2 umur orang ni. Lagi kan, macam tadi ade Indian lady ni, tak sure la dia pregnant ke tak, sebab pregnancy bump or memang perut dia buncit. Nanti kalau aku offer seat, tak pasal2 kena sepak pulak sebab macam perli dia buncit. Tapi kalau dia betol2 pregnant macam mane, Omaigot!

See, cakap pasal LRT pun dah banyak..ni yang malas nak update ni..nanti sampai besok pun tak habis, aishh..Dan I'm so weird lah why people keep on looking at me eh? Sebab aku pakai kemeja with tie ke? Sebab aku hot sangat ke? Tak pernah nampak gaya eksekutif muda? hahaha..tak paham la, whatever lah.



This is my office's pantry..kecik je. Sometimes beli lunch kat bawah and makan kat sini tapi selalunye makan kat food court BSN lah, sebab murah and makanan pun boleh tahan. Living cost dekat sini sangat la scary. Semua benda mahal2 and I would think twice even nak beli benda yang basic pun. Sehari makan + tambang pergi balik KLCC adalah around 20MYR. Kalau sebulan dah 600MYR ye and tak masuk lagi sewa rumah semua ni.

Arggghh, berape sen sangat la yang tinggal untuk shopping nanti. Kena lah pandai simpan duit and belanja makan kena pandai cut. Cakap pasal makan ni, kesian hawkers kat sidewalk along Vista ni, kena halau dengan DBKL sebab masuk TV, aduan rakyat. Kesian la jugak sebab dah lama kan diorang berniaga kat situ and ramai jugak customer diorang termasuk lah aku ni kan. Nasi lemak dia sedap okk, tapi lama2 tiap2 hari makan, rase sedap tuu kurangg.

Nak cerita ni yang that day ade sorang girl ni yang macam bengong. I was right behind her mase dia gune machine ATM kat KLCC tu and pelik la kan kenape dia ni lama sangat. So aku usha2 la ape dia buat. She wants to transfer money tau from her account to another account. Then when the machine request for the recepient's account number she didn't key in and press yes je. She did that repeatedly. Keluar kad masuk balik. Keluar kad masuk balik. Macam nak pelempang je dia.

Apesal bengap sangatt. Dah kau tak isi recepient's account number, sah2 la transaction gagal. Ni dok ulang buat benda yang sama sambil garu2 kepala. Meh sini aku sekeh kepala ko. Lepas tu, I fed up la kan and tegur la dia and dia baru sedar dia tak isi number account tu, aishh. Nasib baik dia let me withdraw duit dulu. Nak tunggu dia siap, tahun depan je lah.

Ade lagi la banyak kind of people I met. Tu yang best stay KL dapat tengok orang macam2 jenis. Pelik2. Talking about my internship kan, this week ade improvement! Hari ni best sebab my manager tu macam ok je. He guides me on the project I need to work with and I think today la aku paling banyak cakap and mesra dengan dia pun. Kalau tak sebelum ni, jangan haraplah. Well good news, he is not that fierce sangat and kind of friendly jugak.



Dia ni kite kena banyak approach, tak boleh tunggu dia approach sebab memang dia tak kan approach lah. Takut jugak la nak approach dia kan sebab kalau boleh nak dodge away je dari dia tapi dah kau asyik termenung je kat situ dari pukul 8.30 sampai 5.30, baik approach je dia tanye kalau ade ape2 keje. He is way so busy gila, jalan sana sini. Pick call here and there. Always dissaper macam tu je kadang2.

Tadi for the first time jumpe General manager for Finance Division and believe me I think I like this woman so much sebab sporting gila and the way she talks pun sangat selamber and sembang like kawan2. Muka macam cina2 sikit and free hair. Hari ni baru jumpe dia sebab sebelum ni cuti panjang kot. Yeayyy, nanti nak get to know her better.



Tak cakap pun last weekend buat ape kan, ni nak cerita. On Saturday pegi Sogo with Nabil saje la jalan2 kan, survey2 tengok ape yang murah. Nanti dapat gaji senang nak serang, hihi.. Sogo sangat lame okk cuma tu lah, banyak sales, murah okk..discount bersepah sepah and berebut rebut mak cik2 dok pilih handbag. Congested sangat mall tu, crowded.

On Sunday pulak, pegi Carrefour Bangsar South dekat2 dengan Vista Angkasa ni je. Nizam lead the way sebab he knows where the location is. I thought dekat so jalan la ramai2 kan padahal it is miles away. Gila kau berpeluh peluh jalan tengah panas gigih nak beli barang runcit konon2 nak masak kan. Pfftttt, penat gilak ok tapi tak pe lah seronok jugak jalan ramai2 tengok view around kan.


Tengok la diorang ni, gigih kan. Nak beli telur mane satu pun nak discuss macam tu, hihi.. Biase la kan, tengah kesempitan duit kot, sob2. Last2 tak beli jugak, muahaha..Discuss je lebih, whateverr. Tapi sekarang kitchen dah ade telur, ayam, beras semua. Wafi la yang gigih pergi shopping that day. Rajin betol nak masak kan, for me baik beli je.


This is my bed. Ade rupa macam bed kah? sedih kan, huk huk huk..Tapi I would say mine la paling comfortable sekali sbab orang lain semua guna tilam kejung2 je. Me, pakai tilam Vono ok and berlapikkan toto. Wahhh, eksklusif kan, muahaha..Kesian la tengok diorang yang lain, tu la offer lagi kat aku kan, nak ke tak tilam Vono dalam bilik master tu. Sah2 la aku nak. Baik gila diorang, sanggup tidur atas tilam kayu and bagi aku tilam Vono!

Jangan suruh aku bayar sewa rumah lebih sudahh, hihi..Wahh, hari nak keluar pergi mane yek, dapat banyak sangat jemputan ni. Tak menang tangan, hehe. I'm looking forward for next week jugak. Third week of internhip, yeayy! 30 weeks to go, wahhh..lame gila kan 8 bulan tu, huhu.. Staff kat sane suka bergossip and I always eavesdrop diorang. Sembang pasal Siti Nurhaliza lah, pasal maternity lah, Sultan Brunei bercerai lah. Nak join conversation tapi segan, hahaha

Tak de maknanye nak join, semua issue perempuan kot. Banyak gila staff perempuan kat Finance Division tu okk. General Manager and Senior Managers semua perempuan. So riuh jugak la office tu hari2 dengar cerita itu, cerita ini. Second week memang ade improvement and therefore tak sabarnye nak tunggu next week, hehe..Dah dapat project kan, kena buat banyak research to come out with the system Encik Alfeez nak. Sorry lah sebab post kali ni panjangg gila.

Friday, June 11, 2010

Jumaat, fifth day..yeay esok cuti


Di Petronas Twin Towers untuk hari ke-lima..yeayy, semakin lama adalah semakin best cuma itulah, I think I'm homesick kot, nak balik rumah! Tapi tak tahu lah bile, tak sempat kot..balik kerja at 5.30 pm on Friday lepas tu nanti kena datang balik Ahad before malam sebab Isnin kerja. Sedih kan!! Tadi sembahyang Jumaat kat Masjid As-Syakirin KLCC, omaigott ramai gila orang okay, tak tahu la berape ribu semua tu..

Hari ni kat office tak de kerja pun, cuma buat2 sibuk je lah. Bila boring, baru la cari supervisor yang garang tu tanya what can I do for you untuk hari ni. Dia pass gua kat Kak Zurina and this akak agak sombong la. Dia boleh buat muka, tarik panjang okay bila manager suruh dia ajar me something. Okay fine, aku tak kisah.

Tapi dia ajar jugak la and aku tak faham pun ape yang dia explain tu, so no point lah kan. Baik surf internet je, huhh..I think my supervisor tu actually baik kot cuma it's me je yang tak kenal dia lagi sebab orang lain macam comfortable je dengan dia. Tadi time jumpe dia pun, ok la..not bad. Cuma may be dia selalu busy sebab tu macam selalu ignore me. Whatever.


Kad akses pintu masuk yang sangat penting okay, tak de benda alah ni jangan harap kau boleh masuk any one of the towers. Gua suka rantai silver tu, nampak macam nice bila pakai, kad pun cepat je siap, first day tu dah dapat. Tak suka kad matrik UTP yang buruk lagi usang, dah la print my name as Izzat. Tak kisah sebab sekarang I use this new card, hehe..


Gambar ini bukan lakonan, gua memang sibuk and rajin buat kerja, wakaka..Shafitra siap gelak okay time ambik gambar ni sambil cakap "Blah la ko, buat2 rajin". Tahu tak time bila me and Shafitra paling suka? Time lampu berkelip and padam! Sebab it means it is time for lunch or to go back home. Sebijik macam kat library UTP ok.

Time library nak tutup, mula la lampu berkelip kelip, haha..kat sini pun konsep dia sama rupanya. Baguslah Petronas ni, hihi..Cara efektif untuk halau orang di samping dapat jimat kos elektrik. The best part kan mase lampu berkelip, me and Shafitra would look at each other sambil sengih- sengih. Boleh pulak masing- masing berpaling at the same time. Nampak sangat tak de kerja kan, tunggu time nak lunch and go back je. Esok Sabtu yeayy, time untuk bergembira!!

Thursday, June 10, 2010

Fourth Day of Doing Internship

I'm so jealous with my other coursemates because they have bundle of joy while doing their internship. Well I have to say that I'm not yet there to achieve that kind of nerve. I blame this on my manager. Well, he doesn't seems like my supervisor pun. That day pun Kak Farhana dah cakap that we don't actually have supervisor.

But, because he is the manager's divison that I'm in, so supposedly he is my supervisor la kan. He is weird!! He is kind of ignoring me, I'm so sad noww. Yess, supervisor is the most important thing while you are doing internship. You will be assessed by him and he is the one who monitor and evaluate you for the 8 months period.

So, if you get a friendly and super nice supervisor then you are at least can take a short breath. And for me, I'm dead..I'm so unlucky I got this guy as my supervisor. He doesn't even give me works to do. He passed by my table tremendously, I count how many times he going back and forth here and there.

Why don't he stops at my table, greets me and give me some work to do. I'm bored as hell tahu tak. He should be on leave hari ni tapi dia datang jugak, ade something to settle on perhaps. I'm like invisible to him, heylooooo..don't you see me here! Tapi nasiblah semalam time he's on leave, Kak Honeyzah bagi homework.

So hari ni sehari suntuk siapkan that work. Banyak gila, buat dari pagi masuk kerja, pukul 5 petang baru habis. 2000 rows of data ok need to be managed, in excel. There are about 32 pages altogether the account receivable of customers that need to be caculated. At least I done something today, so tak de la boring sangat.

Esok I don't know la what to do. He is not coming, cuti lagi sampai Selasa. Damn! Jeles bile kawan2 lain cakap supervisor diorang bawa jalan2 pergi skybridge, belanja makan la, bwa pergi main bowling la, bagi kerja suruh buat la..me? I got none of them, I'm isolated! I should not have choose MITCO at the first place, my mistake and I regret for that. Fullstop!!

p/s: Esok jumaat, lepas tu Sabtu and Ahad, jump for joy! Tapi tak boleh keluar sakan, gaji tak masuk lagi

Wednesday, June 9, 2010

Wednesday- Third Day of Doing Internship

Today is better than the first two days. Today I tend to know more staffs in the department and work with them. Guess what, my manager/ supervisor take a leave today for a week long. So I guess I don't have to come la tomorrow since there is no one to assess and monitor me. For the first hour, I was bored to death and so walked to Abang Nizam pretending to ask, "is that Mr Alfeez on leave today?" Dah tahu tapi saje tanye. Lepas tu since dia tengok I was like clueless, tak de job nak buat, he screamed to his other colleague, "Siti, ni kesian anak buah ko ni tak de keje, merayap sampai ke sini dah haa".

Omaigot, malu okk..satu department kot boleh dengar. So Kak Siti yang macam penolong Mr Alfeez tu pun bagi la a file with thick documents about GST (Good n Services Tax) of MITCO Japan. She gave a long explaination about how the transaction works between supplier, MITCO Japan and customers. After that, I need to go through the file, make some study about it. Baca2 and buat2 paham then at 1 pm out to lunch with Shafitra, Iela and other coursemates kat food court luar. Oh yess, food court BSN ni murah ok..

Nasi goreng ayam kunyit and air oren at RM4 je. Wowww, so I know where to go for lunch later on. I ate one table with my colleague (staff MITCO), Abang Shahrul and another one (Azim) yang intern kat situ jugak, tapi dah dua bulan..
They were friendly, surprisingly. Lepas habis makan, off to pray then naik level 14 balik, continue my work (work la sangat).

Dekat2 pukul 4 tu, Kak Siti datang balik to my place tanye paham tak pasal GST. Cuak okie takut dia soal siasat. Dah la aku surf internet je tadi since Internet connection dah boleh pakai kat situ. Nasib baik la, dia baik and lepas tu tanye her other colleagues, sape2 yang nak aku buat kerja ape2, omaigottt..gua dah seram sejuk, belajar account satu semester je kot, tu pun basic je.
Then Akak Honeyzah datang bagi homework. Dia kesian tengok aku tak de keje ke or dia ambik kesempatan suruh aku siapkan keje dia, whateverr la..

Lagipun aku memang tengah boring so layan je la. Kena total up sum and average collection period of Receivables for MITCO Japan transactions. So, work with microsoft excel je la. Nasib baik there is no such thing like programming. Tapi nanti manager nak suruh buat projek, he already told me he wanted an integrated database project for MITCO Japan Finance dept, matiii laaa.

note: sape kate lif KLCC laju? lembab nak mati ok, lif vista angkasa lagi lajuu

Tuesday, June 8, 2010

Tuesday- Second day of doing My Internship

I'm in KL now, staying at Vista Angkasa Kerinchi..so far, life is okay.. new housemates seem to be not that bad. Well at least not as what I imagined it would be. It is way better, hehe


my new home for 8 months with 7 other housemates

Started my internship yesterday and believe me, it is not fun at all. Most UTPians would say doing internship is the best and joyous part of being a student. Well, it doesn't work for me I guess. My division's manager is not that friendly, he is as fierce as lion. But, some lions can be tamed and laid down. I hope this one is included in that kind of tame lion.

Yes, first day would always be boring. All people would say so because there will just be a briefing and a walk around the office to introduce the staffs. What you do next is to sit on the chair with desk provided till the clock reaches 5.30 pm. Okay, that is way so tedious.

Today is the second day and guess what, I did the same routine I did for yesterday, board on putra lrt to KLCC at 7.45 am, once arrived I would walk through the sidewalk with the advertisement of Maxis and Dell moving up and down all sides long. Impressed!

Semalam excited tengok advertisment ni gerak atas bawah. Tapi hari ni tengok terus nak muntah. Dah tak menarik ok, go change to something more incredible please, hihi.. Masuk office macam usual tadi and greet Mr Alfeez, the manager with Good Morning. I asked if there is something I can work with. I'm attached to Finance and Service Division under Petronas MITCO Japan.

He then passed me few papers of accouting sheet for me to go through and understand. A large table with numbers all around. Well, what do you expect when you are attached to Finance and Management Department. My eyes go drooled and I feel like going to sleep right away. Office hours from 8.30 am to 5.30 pm to just stared at those papers really make my day worsen.

Fortunately, there is Shafitra sitting beside, her desk is next to me, thank God for that. I spent most of my time in the office chatting with her and discussed few things about the accouting thingy. Well, lucky me to get her to work with in this department because she is kind of clever girl.

I would always wait for the clock to reach 5.30 pm, it is like counting down the time to go back with the hope to have better time while on the way back. I haven't tell you guys how my first day started. It was horrible to be remembered.

Not my first time to KLCC but the first time to climb all the way up to level 15 to report duty and to be attached to work with Finance Department of MITCO Japan at level 14, tower 1. Kak Farhana fetched 10 of us to the top. Before to be allowed to enter the tower offices, you will be needed to take pass at the counter. Then you scanned your card and you will be allowed to enter.

Not that easy, after that there is a check up like one usually need to go through when he is at the airport. Your bag will be scanned in and out like x-ray and you will walk through a door with detector sensor. When it comes to my turn, guess what..the thing sounds three time, beep beep beep. Owh nooo, what have I done, My name is Syafiq Izzat and I'm not a terrorist.

Okay, it was because of my handphone, coins and keys. Ok fine! What's next? Sebab bunyi beep macam2 tu I was late and tertinggal. Kak Farhana and 8 others dah naik while me and acap like orang gila cari diorang. We don't know the elevators system of KLCC is complex and so we just took on any elevator we could find there.

Guess what, the elevator that we were in..there's no button for level 15. Omaigott, it is so weird and absurd. We decided to go down to the ground and lucky us, Kak Farhana was there looking for us. She said elevators in KLCC are divided to odd and even numbers for different levels. Damn weird!

During lunch break, for the first day I ate at KLCC's food court. Nasi Ayam and a can of soya drink costs me RM8!! Ok fine, I could have the same menu at only RM4.50 if I'm in UTP now. For the second day, I ate outside with other colleagues and it costs almost the same, RM7.30. Babi! Penat je jalan keluar jauh2, harga lebih kurang je dengan food court.

I have so many things to tell lagi ni..nanti I update some more.


view from my house, cantik kan tower tm tu..yang colour biru tu la vista angkasa apartment, dah macam berek polis je aku tengok, sedih

Tuesday, June 1, 2010

Bencinya Israeeeeelll, arghhh..geramm

Tadi tengok-tengok yahoo news pasal Israel serang aid ship to Gaza tu la kan, lepas tu ade la makhluk-makhluk yang komen-komen kat bawah article tu.

Mula-mula suka la tengok sebab ramai komen kutuk Israel


Lepas tu ade setan dua ekor yang kutuk Palestine, omaigott! keji betul diorang ni



Ni ade lagi yang komen sangat lahanat ok, kurang ajarr..Siape yang serang
siape dulu kan, Boleh pulak kate "Good job Israel, stay strong"
Ni spesis bangang orang panggil, bodoh sangat



Masing-masing komen sangat irritating ok, geram sangat bile bace
yang sokong-sokong Israel ni, grrrr..ni nasib lah ade yang backing..yeayy Zaza

p/s: yeay, dah sampai rumah..esok and lusa nak shopping sakan beli barang untuk intern nanti, exam sangatlah susah okie, hancur lah harapan untuk DL ;(