Sunday, August 29, 2010

Raya oh Raya


Selamat Hari Raya! wahh, awal lagi kan, baru 19 hari puasa, hehe.. I bought baju melayu dah, beli semalam dekat Jalan TAR. Colour of the year is yelloww. Not bad lah shopping kat Jalan TAR, banyak choice and price boleh bargain. Kuih raya sangat murah kot, you can have one box of almond london at RM15 je. Kalau tempat biase selalunye dalam RM25 kan.

So semalam, I bought baju melayu, sampin, button and 2 t-shirts. Duit bulan August tak masuk lagi ni, macam biase lah MITCO tu. Kena hantar report kat HR at the end of the month, lepas tu baru lah dia nak process cek semua, haishh..Malang betol lah nasib. Sepatutnye raya sakan, tapi ni kena be thrifty.

Semalam kan, I was so embarrassed. We all dekat stesen Masjid Jamek, nak balik stesen U. I was the one yang tolong belikan tiket for us 3 orang. When it was my turn, I uttered, "Masjid Jamek 3". Orang tu macam blur and I thought dia tak dengar, so I cakap lagi sekali kuat2, "Masjid Jamek 3!!" This time, dia tengok pelik with cunning look, "Masjid Jamek?"

Lepas tu baru I noticed, I am now kat Masjid Jamek!! Haiyooo, malu nyee. Orang kat belakang dah gelak2. Nak je maki hamun orang yang gelak tu, tapi puase kan. Malu nyee, cakap balik kat dia, "Universiti 3" then lepas tu terus lariii. Malu kot, macam mane la boleh tercakap Masjid Jamekkk.

Friday, August 20, 2010

Edisi puasa oh puasa


Semalam hari ke-10 Ramadan and guess what, I dah dapat 3 kotak kurma! woww, boleh buat bisnes ok, thank you Petronas, thank you MITCO. I would say fasting kali ni quite tiring. Bangun sahur around 5 something, off to kitchen, grab some buns with hot chocolate drink then here me go. Off to sleep balik and by 7 am bangun mandi2 and off to KLCC. Time fasting, masuk office pukul 8 and balik pukul 4. That's the best part! As early at 4 dah boleh balik and part yang tak bestnya when you was the only one at home by the time you reached the door.

Lepas tu golek2 la bosan don't know what to do while staring at foods yang beli dekat bazaar tadi. Last week, I went home to Penang. Balik jumaat malam and arrived Penang Sentral at 3 am on Sabtu. Sampai rumah, took a nap and then sahur with family, yeayy. One thing yang tak pernah berubah pasal my family is sahur mesti lambat. Ingatkan this year dah berubah, haha.. but seems like it is just like the way it is. Pukul 5.30 pagi makan kelam kabut sebab 5.45 dah habis waktu.

On Saturday tu, I drove myself to MegaMall, on hope to fix my watch and singgah nokia care jap. Then break fasting with family, mum masak mee kuah and nasi ayam, nyum nyum. Esok Ahad, went back to KL balik and it was so exhilirating dapat board double-decker bus, Durian Burung. It was comfortable and siap ade tray lagi which ease me a lot time nak bukak puasa sebab mum bagi banyak bekal tupperware.

Sunday, August 8, 2010

Minggu ke 10

Esok would be minggu ke 10 of doing internship at MITCO. I must say yang cepat gila time has flew, like baru semalam I start doing this internship thingy. So far internship sangat best! I like the staffs, environment, jobs and of course on the top of the list would be the free meal. Like last Friday, dapat invitation breakfast with other MITCO Japan staffs at level 12, then naik to my level (14), ade lagi makan2 and lepas tu time lunch ade lagi makan2 dekat level 13. Memang betol orang cakap, orang yang kerja dekat KLCC boleh jadi gemuk, hehe.. Tapi kan, I don't see any changes pun lagi on me, weight still tak naik2 and I have stop going to gym tu. Ingat nak go on pergi gym KLCC sebab free, tapi tak tahu la bile..lagi2 dah nak start fasting sekarang. Lagi la malas nak pergi.

I would say yang staffs dekat my department sangat best, sporting and friendly, if only there's a hurdle, it would be me yang tak pandai socialize kan diri. I don't know la ape my problem tapi itu la, macam I prefer to sit at one place, buat kerja sendiri and like ignoring orang lain tapi I see some differents jugak as I undego internship ni. I'm more to accepting others compared to when I was in UTP. Kalau tak suke budak ni, memang sampai bila2 lah tak akan cakap dengan dia. Tapi itu dulu, sekarang dah ok! Cakap pasal duit kan, here I go. Muflis lagi! Cepat gila duit habis ok, tu la kan..nak sangat balik raya naik flight, tiket je dah habis 118 MYR, sewa rumah lagi, broadband, bil2 semua..Rase takut nak bagitahu abah duit dah habis.

Bukan sebab abah marah, tapi sebab he's been too nice. Macam tadi abah tanye nak bank in berape, bile I cakap 100 cukup la.. abah cakap mane cukup. Itu la yang I takut, sebab I have parents yang terlalu baik. Sebab nanti I would spend duit boros2 lagi sebab nanti I know abah akan bank in like usual. Takut2. I have so many keperluan! Like contact lens, shirts, 3 quater, camera, laptop baru and the list goes on. They are not keperluan pun actually, but wants. I have so many things I want tapi tak sedar how much money je I have in bank. MITCO tu pun satu, my gaji untuk July tak masuk2 lagi. My friends semua dah habis spent pun gaji diorang. Aishh, lambat gila nak process. Nanti dapat cek, nak deposit kena tunggu seminggu lagi, mati2.

Looking forward for tomorrow, minggu ke 10. And esok ade makan2 lagi, this time pot luck bertema kan masakan kampung. Each kena bawak masakan sendiri ber ala ala kan kampung. I guess I tak payah bawak kot. Tapi rase bersalah la pulak, tak kan datang makan je kan. Tengok lah esok pagi..ape yang ade jual kat depan jalan tu pagi2, rembat je lah, hehe.. dah 2 bulan internship, like cepat gila..so tinggal la lagi plus minus 6 bulan lagi, yeayyy..Hopefully, result for internship gempak, harap2 dapat 4 flat. Ramai seniors yang intern dapat 4 flat. Jeles gila, teror betol diorang2 ni..Dah pukul 10, omaigot! Baju tak iron lagi ni, ok daa..