Friday, November 22, 2013

Bandung Trip

Hello readers. Today I wanna post about my Bandung trip. Went to Bandung, Indonesia last 8th of November. Stayed there for 4 days. Overall, it was a good trip, everything went smooth like we planned, except for the 'Shopping Heaven' title that we do not agree much. Well, it is far from expectation. I thought clothes will be cheap like gila gila and you can borong lots. Tapi actually, the price is just equivalent to Malaysia jer. Cuma yang obviously murah kat sana benda macam kain, tudung and telekung. That's why makcik2 Malaysia suka pergi sana. Barang2 kawen pun orang cakap murah, not so sure.. tak survey la pulak kan. Got no time for that.

For flights, we spent RM370 (per pax) for returns. We booked AirAsia 4 months earlier. For accommodation, we booked from Agoda. Stayed at Gino Feruci, Kebon Jati Bandung. Spent about RM 223 for 3 nights stay (per pax). So total both dah reach RM600. I brought RM800 there for spending. I thought RM800 is more than enough to shop like crazeyhh but nahh, not really. So overall, habis dalam RM1400. Our flight to Bandung got delayed twice. Yeaaa I know. Sucks

Actually, we supposed to board dalam tengah hari mcm tu tapi delayed to malam pukul 8. Tapi dorang dah inform earlier.. so it's ok. Then dah sampai sana, delayed lagi one hour and half. pffttt. Nak merungut pun tak guna, AirAsia kan.. standard la. So sampai Bandung dah dalam pukul 11 malam mcm tu. Nothing can do lah, so orang hotel datang pickup. Guess what for this time? dia cakap malam tu kena tidur hotel lain dulu sebab bilik kat hotel asal tak available lg.. esok baru boleh. 

While waiting to board
Like seriouslyyyy. Tapi dia bagi offer bilik deluxe for the remaining 2 nights stay kat Gino Feruci nanti. Sepatutnya bilik standard je. So ok lah. The first night tu tidur dekat BCT Fashion Hotel. Hotel tu kat dalam mall. Hotel not bad, boleh tahan. Ada wifi yang penting tu annd room service bagus. Sempat order makan before tidur. The foods were so sedap. I didn't remember the menu's name, Nasi ape entah.. tapi ade satay siap. Sedappp satay tu.

Sempat order room service lepas sampai
The best thing is waktu kat sana awal sejam tapi beza dia punya la banyak. Guess what.. kitorang tidur dalam pukul 1 pagi (waktu dorg) and pukul 5 pagi tu terang dia dah mcam pukul 8 kat Malaysia. Like seriouslyyyy. So dapat tidur kejap jerrr. So pukul 7 lebih turun for breakfast kat lobby. Breakfast was so so, I was expecting local foods tapi elehh sama je macam makanan kat Malaysia, sandwich, nasi goreng bla2. 

Lepas breakfast, terus call Gino Feruci suruh datang ambik nak check in dekat sana. So sampai sana, pukul 12 baru boleh check in, so we walked to Pasar Baru Trade Centre. Alaa macam wakaf Che Yeh, KB je. Kat sini banyak sangat kain, tudung segala. Tapi kami tak beli apa apam just survey je dulu. Last day nanti, baru nak datang balik. Sebab dekat je dengan hotel, 8 minutes walk. So we took a cab and go jalan2 around Bandung. 

We went to factory outlets, famous streets and malls. Rumah Mode, Paris Van Java, Heritage, Passion, Secret, Donatello bla2.. Campelas Walk, Paskal Hyper Square. Shopping tak best sangat actually. Nothing much yg menarik hati. So, Day 2 was all about shopping tapi tak banyak pun beli. I bought a leather jacket and a tshirt from Rumah Mode for me and some other shirts for closest friends and families. Malam tuuu lepas dinner kami karokk ahaha sebab free. Tempat karoeke tu kat dalam hotel and dia bagi 2 jam free dengan bilik super duper besar dengan toilet attached. So coolioooo kan.

Tasik Patenggang

Lunch yang sedap

Lori yang naik to Kawah Putih

Beautiful Kawah Putih

My cool travelling partners

Shopping at Rumah Mode

One of the factory outlets

Our room at Gino Feruci. Yang bestnya sebab bilik ni connecting.
Pintu tu connect to bilik sebelah so we can discuss easily.
Aaaaaa so many things to tell tapi so malas to taip. Ok lah cut short. Day 3 we rent an Avanza together with supir to take us to interesting places in Bandung. So we went to the infamous Kawah Putih, Strawberry Farm, Tea Valley, Tasik Patenggang. Tangkuban Perahu and Hot Springs tak pergi wuuu sedih sebab hujan and time constraint. It was a long journey to get up thereee to Kawah Putih and the others. 

Sampai boleh tidur 2 jam jugak on the way tu. Kawah Putih is so cool. It looks amazing, so beautiful.. indescribable . The scenery was breath taking. Wonderful place to visit. Yang paling best, part to go up there.. sebab kena naik lori khas. Dia bawa laju gilaaa ahaha so dangerous but so funnn dengan jalan yang pusing pusing tuuu. Hemo siap buat video haha so cool. Then lepas tu lunch kat tempat sedap aaaaa loveee the sambal goreng so muchh. 

Paskal yang kononnya ada 1001 makanan padahal.... Emmm layan kan jer.
Tanah tinggi Bandung
Discussion about money haha

Our humble dinner by the street; nasi kuning and nasi merah

Lepas lunch pegi jalan2 shopping lagi. Pergi Kartika Sari, TBS Mall, other outlets and Rumah Mode again. Tapi brownies habisss so sad. Beli pisang salai keju jer banyak. Tapi sedappp I love it and ramai suka. I bought shoessss kat Donatello. So prettyyy. It costs me about RM110. Jacket bought earlier around RM120. See.. dah 200 lebih habis. Dah la bawak 800 je. Zzzzz. Ok lah cut short, end of Day 3. 

Day 4, 11th of November. Flight back to Malaysia pukul 4.30. So that morning bangun awal, breakfast then walked to Pasar Baru to shop for stuffs for families. Bought telekung and tudung for mummy; Baju solat putih bercorak cantik for daddy, Tudung bawal 2 helai for Kak Yong, Kain pelikats for brothers. Semua puas hati beli kat sana except for kain pelikat. Sebab nk cepat so main ambik je. Kualiti sangat menyedihkan sebab tu la murah. 7 ringgit je sehelaii what do you expect lol. Tapi nasib baik ade backup beli tshirts untuk brothers.

Ok lah over all the trip was fun, went smooth but not so much like what we expect. The traffic there was crazy and congested. Like seriouslyyy the drivers pun drive like nuts. Konsep dia suka hati drive and siapa hati paling keras dia lah yang dapat jalan dulu. Duhh. Serius takut dengan supir yang drive. Tapi diorang relaks je sebab dah biasa. Yang best makanan lah kot. It was a good trip but I will never want to go back to Bandung. Cukup lah dah pergi sekali. Ok adios.

Depan Hotel Gino Feruci. Service was ok except for wifi tak deee.
Wifi only available kat lobby.. how suck is that

Back to Malaysia. Good to get home.