Monday, April 19, 2010

Jalan-jalan

I had enough vacations, sekarang masa untuk serius study walaupun mood untuk study tak jugak datang. Cakap pasal vacation, bukanlah vacation sangat pun..like a road trip je. Last wednesday went to KLCC for gamelan discovery. Terima kasih la rudy sebab ajak pergi kan, tiket masuk memang dah free. Satu tiket katanya berharga RM40 la jugak, mahal ye tambah2 lagi untuk tengok show gamelan yang hanya lah sejam saje. Patutlah bukan main ketat lagi dress code nak masuk dewan filharmonik Petronas tu. Sneakers yang aku pakai ni pun not allowed, diorang suruh tukar dengan kasut hitam yang provided kat bawah. Alaaahh, macam ade VVIP sangat je kat situ nak usha2 guest yang datang, sangat tak paham ok motif untuk dress code semua ni. Bukannya aku pakai selipar, sneakers okk..adidas lagi, pfttt..Tapi kan bila masuk dewan filharmonik tu rasa cantik sangat. Dengan lampu2 all over the ceilings and it is kecik je, comel sangat and bertingkat-tingkat. Owh tak cakap pun pergi KLCC naik ape kan. Mula2 ingat naik bas UTP, tapi tup2..naik bas lain. BAS CATAR! Wahhh, nightmare tahu tak naik bas yang bergegar-gegar tu for 3 hours lebih. Terus teringat cerita rombongan Cik Kiah ke sukan komanwel, muahaha..Air-conds pulak tak berape nak sejuk kan, meroyan la semua kat dalam tu, eh..ke aku sorang je? Malam tu time nak balik baru lah sejuk sikit and diorang pasang movie dalam bas. Movie pulak tak boleh blah, cerita vampire ke ape entah, tapi yang tak famous lah..Seram kot malam2 letak cerita macam tu. So, solutionnya mestilah paksa diri tidur. Anyway show gamelan tu sangat la high class and well prepared, semua main macam professional. Kalau aku time main gamelan for Co-q dulu, bukan main tergedik-gedik lagi nak ketuk benda alah tu, nak refer notes je setiap kali ketuk. Mananye nak ketuk lagi nak ingat melody dia lagi.


Cuti 3 hari sebab Isnin Perak cuti, so sangat la bosan and semalam pergi Teluk Senangin dengan meeda, aznin, qura, and teha. Tak plan pun nak pergi actually, time lunch dengan meeda pukul 1 tu tetiba je meeda ajak pergi pantai. Then ape lagi, ajak2 yang lain and pukul 2.15 zasss terus ke Teluk Senangin. Best ohh sebab lama gila tak lepak2 pantai ni. Dah la semalam tak berapa nak panas, redup2 je..molek sangat lah tu..Lepas photoshoot and makan2 semua terus pergi Giant Sri Manjung, shopping2 sikit then pergi karoeke nearby Giant tu. Wahhhh, best ok karoeke..my first time sebenarnya, muahaha.. kampung sangat kan. Lepas 2 jam berkaroeke kat situ, dalam kol 9 malam cam tu, pergi dinner dekat shabu-shabu, tempat steamboat. Famous ok tempat ni, bersepah je budak2 utp kat situ. Ingatkan tak ramai..dah rase macam makan kat kafe V5 pulak. Ok jugak la food kat situ and murah kalau nak dibandingkan dengan steamboat Moven Peak kat Ipoh tu, cekik darah je tahu. Owhh, lain kali nak pergi shabu-shabu, tak nak dah Moven Peak, hehe..Lepak2 kat situ sampai dah pukul 11 lebih and sampai UTP dah midnight. Best sangat, dapat pergi pantai, shopping, karoeke and makan besar. Complete! So sekarang kena back to business, study! Owhh, malasnya..


Friday, April 16, 2010

I miss my..

I miss my old days, I bet everyone would miss their younger days at least once in a lifetime. Once is too little, I would say at least for 8 to 10 times. Still, it is too little isn't? How life has driven me this far, get me to know every inch of this wide world better than I did last 20 years. How matured I have been now although my siblings would say I'm no more than a secondary school lad. Ignore them, they envy with me because I always look younger for people at my age. *a boasting laugh* Every time I wake up in the morning, the first breath would be the best give ever. Luxury stuffs would not be valuable if you find yourself in the another world. I would always remind me to have a better day than before because we never know whether we would still be given the 'gift' the next day.

I teach myself to appreciate every single moment I walked through. Time is cruel, there will be no second chance. If there is, it would not be pleasing like the one we first had. I had a very compelling moment when I was kid. Compelling here means how innocent I was since I don't have to indulge with complicated things I'm facing right now, sometimes less works better. I miss the time I went for kindergarten with my grandma aside. She would never left me because she knew how dependent I was. I went for kindergarten in Pekan Darat (my grandma's place) and I'm happy to say that currently, my family is staying here next to her house. Sireh pulang ke gagang. I'm back to the place once my childhood flourished; get to see the place I used to bicycle and play around. This is the best thing one could ask for.

I thank God for everything; for giving me life, family, education, friends and others. I really miss my childhood days, how pleasing life was on that time. You don't have to mess around with books, notes or whatsoever printed stuffs that will drive you to bonkers. All you have in your head is playing. I realize that life without education is like a villain. You have no importance to anybody. I try to digest my grandma's words to my head; my both grandmas. They always want to see me succeed in life, they are like my foster mums who taught me every single thing. I love them and would always pray the best for them. I miss my days with them as well. How time has grown, I'm a big boy now..no longer their littles boy.

p/s: Sometimes I think time is too damn fast, it plundered evertyhing before I could strike them into my memory

Monday, April 12, 2010

Syafiq Izzat membebel


Dah lame tak tulis post panjang-panjang, so kali ni nak membebel puas-puas sebab lepas ni may be dah tak de mase nak tulis lagi. Eh, bukan tulis..taip sebenarnya. Sekarang rasa lega sikit sebab commitment untuk event semua dah habis. Show Tronoh Theatre Shop (TTS), Bangsawan Tuah Jebat dah pun habis dengan jayanya, clap2. Seronok oh masuk TTS ni sebab dia macam lain sikit (ke banyak?) dengan event-event lain. Dalam show ni, I'm part of the management crew in charge untuk set-set semua. Tak berani lah nak cuba jadi pelakon sebab I know I'm not given with that talent, nanti semua audience gelak pulak sebab I don't have big voice untuk dilontarkan. Eventhough mula-mula tu memang penat and frust sebab meeting pun mesti tiap2 hari, petang and malam pulak tu. Tapi lame-lame dah macam best pulak, tanya la my roommate berapa kali dah I'm groaning sebab malas nak pergi Multipurpose Hall for meeting and training. Selalu je mengeluh and mengomel but now tak perlu lagi, hehe..sebab show dah habis. Suka sangat mase show hari Sabtu and Ahad lepas bila ramai audience suka dengan show Tuah Jebat ni, rase puas. Tapi aku tak lah menyumbang ape sangat pun. Bila tukar dari set gua ke istana, jelas dengar bunyi from audience macam, "whoaa"..means diorang suke dengan set tu, hehe..Good job lah semua orang! Memang honestly aku suka tengok set-set tu, nampak cantik sangat. Ok lah kan sebab show ni tak de lah besar mane tapi dapat buat set-set yang cantik. Ramai yang puji lepas habis show malam Sabtu tu.
I have to admit yang memang I did learn something new from TTS ni, macam-macam. Sangat banyak untuk disenaraikan. Next semester I'm going for internship so tak dapat lagi lah bersama TTS. This semester pun ade satu show je, Tuah Jebat..tapi tak pe lah, at least I got experience. Suka tengok lakonan semua pelakon TTS, hebat2 kan semua. Sesiapa yang tengok show ni perasan tak ade tombak-tombak lembing cucuk dari platform singgahsana sultan? Aku lah yang jolok-jolok benda alah tu, hahaha..Aku dengan E lah yang semangat duduk dalam kotak sempit tu dari awal scene 6 tu untuk jolok2 dari bawah. Siapa yang tahu cerita Tuah Jebat ni mesti tau kan ade babak orang kampung jolok lembing dari lantai istana. Well, it is more or less adapted into the scene. Banyak sangat kerja untuk show Tuah Jebat ni sebenarnya, set pun dah involve berapa meter kain. Banyak jenis kain pulak tu, scene gua lah, istana, kamar permaisuri and kampung. Anyway, memang berbaloi lah masuk TTS this semester! suka sangat. Good job untuk semua pelakon dan crew Bangsawan Tuah Jebat.

Cukup lah story pasal TTS, move on to my life. Owh sedih, rase macam banyak yang tak kena. Banyak sangat masalah nak difikirkan sebenarnya. This week kena setel kan lab 6 ADS, prepare untuk lab test and kuiz MIS. PCS pulak tinggal satu lagi presentation, persuasive..still thinking tajuk ape yang nak dipresentkan, kalau boleh nak something yang totally different but yet sangat intrigue. Masih belum ade idea lagi. I think I need to do something la untuk insafkan diri sikit. I have too much joy to the point sangat jauh dari tuhan sebenarnya. Rasa berdosa sangat tapi still repeating the same mistake. Selalu fikir pasal mati sekarang ni tahu tak, risau sangat kalau-kalau tak sempat taubat macam mane, wasiat pun belum buat lagi macam mane? nanti berebut pulak adik-beradik nak ambik my Blackberry tu macam mane. Aishh, solat subuh dah berape kali tinggal in a row. I'm dah too far from the light sebenarnya, that's why I have to keep myself reminded to stay on the right path. Banyak betol obstacles tau. Ya Allah, tolong lah hamba mu ini supaya kembali ke pangkal jalan. Masalah yang ade kat dunia ini datang dari Allah and so, kite kena lah minta pertolongan dariNya kembali supaya dapat permudahkan semuanya untuk kita lalui. Okk, insaf sekejap. Kalau dekat rumah, dapat la insaf sikit sebab ade tazkirah percuma ye. Lambat sikit nak pergi Friday prayer, merasa lah khutbah Jumaat dari mak. Dah tak payah susah-susah pergi masjid, tapi still kena pergi. Wajib kan. And sekarang I'm so worry pasal my obligation semua, macam solat yang aku buat selama ni sah and diterima Allah ke tidak. Sebab we never know our mistakes kan macam rukuk tak sempurna, belum lagi bacaan- bacaan dalam solat. Entah kenape benda-benda macam ni selalu spinning in my head, twirling. Tapi still tak refer buku panduan solat, terus je solat macam biase. Oh my God! Berdosa sangat ni. And kalau baca Al-Quran, betol ke aku baca tajwid semua ni. Lame kot tak practise baca sejak foundation. Sekarang baru nak belek-belek balik.

Itu pasal agama, sekarang pasal relationship dengan orang sekeliling. Dah macam tak ade significant rasanye. Semua member time foundy pun entah tercampak ke mana. Susah betol nak jumpa. My life sangat la bosan ok kalau tak join mane2 event. Tak de siape nak ajak keluar hang out Ipoh ke, mane-mane ke..sedih kan? Tak pe, nanti next semester dah nak going for intern, I have new surrounding and friends to make. Lantak laah regardless of what happened while I'm studying here. Sebab lonely kadang-kadang tu makes me think balik, whether the decision to study in UTP was a wise choice. Boleh je pilih TESL dulu, lagi best kot. Tapi decision has been made, nak buat macam mane. When I told mum about this, she suggests me untuk amik KPLI lepas habis study in UTP. Oh my God, that is beyond imaginary, macam sia-sia je aku ambik course BIS kat UTP ni sebab nanti nak ambik ijazah perguruan KPLI tu pulak. What can I say is there is no turning back, just go on with life. BIS pun BIS lah, sampai ke tua pun kena kerja dalam course ni. Irony kan, sebab dari kecik nak jadi cikgu English tapi last-last masuk UTP. Well, money matters. Siape suruh elaun cikgu cibai sangat. Tapi sekarang elaun2 budak KPLI dah tinggi tau, menyesal decline offer dulu. Ingat senang ke nak dapat. Proses same je macam educamp nak masuk UTP. Ingat lagi mula-mula sampai institut perguruan tu kena buat english essay, lepas tu go for individual interview then last sekali group interview pulak. Aishh, same je proses dengan UTP, dah la elaun lagi banyak, dapat pergi UK pulak tu..Tak pe lah, nak buat macam mane, benda dah jadi kan, what I can do now is praying the best for my future. Things happened for reasons kan. I hope my brother tak kan repeat my silly mistake ni and good luck esok untuk interview JPA program oversea. All the best budak!

note of the day: how pleasant life could be if we know how to colour it well

Wednesday, April 7, 2010

Of my internship status

Half of my prayer has been answered, I got a call from Intel Kulim asking whether I'm interested to do my internship at their company. Of course I am intrigued, with pleasure! But it's a bit too late since I have accepted offer from Petronas Mitco earlier, so I know I would have tough time dealing with SIIU if I want to decline the offer for Intel. Petronas would have bad impression on me, but well we have right to make choice, don't we. To make it even pleasant, the position in Intel is in Manufacturing department, more likely handling with Database, I like! Just like what I want, as long as there is no such thing like programming, everything would be fine. Finance department in Mitco is also quite a catch, I'm so in dilemma. People said Mitco is doing good and the internship there would be awesome. But still the main issue here is far from home and the living cost is high, 1k a month won't be enough. Have to wait for next week to know whether I'm choosen for the placement in Intel, really looking forward it. Please pray that I will get the placement there, half of my prayer has been answered..but how about another half?

Sunday, April 4, 2010

Paper toy


Comel kan paper toy kat atas ni, hihi.. this was part of activities included in CRAFT or known as Creative Art Festival held on last 22-24 March. Teka yang mane satu my papertoy? Yeshh, yang paling buruk tu lah, hahaha..comel la benda2 ni, geram tengok. Macam nak pijak2 kan.

Yang menang adelah ketiga-tiga papertoy kat bawah ni, sangat kreatif dan cantik. Rajin betol nak colour2 and ubah papertoy tu. Well, the effort seems to be worth la sebab menang kan, tahniah2.



Winner


First runner up



Second runner up

Saturday, April 3, 2010

Just an update

So many things to talk about but I don't have much time to spit them all. Last time, I was kind of busy with CRAFT thingy, need to find sponsors for the event and I ended up with none but members in the department managed to approach few. It was not that bad as there was a rush to find them in only 2 weeks time. There were two sponsors, Animasia and Maestro Publication, Maestro sponsored for magazines. The company gave me a call asking how many magazines do we need. I said 200 copies would be enough and they agreed to supply 200 copies of Intrend magazine. The next day, there was another call asking whether we want to have Top Gear magazine as well. Never say no to free items. So, there were 200 copies of Intrend and Top Gear each. My room was quite a mess with bundles of magazines, 400 of them altogether. How generous those people are as one Intrend costs RM7.50 while Top Gear costs RM10.00 each.





I haven't yet tell about this bus accident, don't I? I was on the way back to UTP boarding on a bus and out of a sudden, there was this fool car which crashed into the left side of the bus just right where I sitted. Crazy driver of Tronoh, don't you see there was a bus on the road where you were about to cut in? Thanks God no one was injured and it was only a minor one.

This weekend is kinda busy, there is a trip from UiTM Shah Alam from this Accounting Club or best known as Abaccs if i'm not mistaken. The Public Relation members of Syntech are the one who in charge with this trip. So, we have to arrange everything for the 3 days trip. Tomorrow would be the last day, today was such a hectic day with tour around UTP, simple game, video montage and tour to Lumut. Anyway, it is a new experience and it is good to learn something from the trip. I met Armi Arfifi as well since he's one of the participant. He is my ex-schoolmate of MRSM Gerik and Beseri. How time has changed, he is quite a piece compared to the time he was in school. The most important part is, how could he be so talkative like that? Oh my god, what has got into him. No wonder he is one of the MPP in UiTM Shah Alam, good for him.

I wonder when my new IC would be ready. I don't want to bring along that temporary IC which size is about half of the A4 paper. Urghh, troublesome! Talking about internship, I have accepted the offer from Petronas Mitco. I don't know whether it is a good choice or not but if I get other offers around Penang I would dump Mitco. I would go for place around my home so that I can save money for my own use. Hope everything would be ok and runs smooth.