Monday, December 12, 2016

Farewell 2016

2016 is about to end. Cepat gila rasa tahun ni. So I end up this year still being single (hahaha). Putting the hahaha so it won't look serious lel. Actually azam tahun ni awal awal dulu memang to at least ada someone. But I guess jodoh tak de lagi kot (cliche). So I bawak azam ni pergi tahun depan lah and hopefully tak payah bawa to another year pulak? haha. Turning 27 this Christmas weh. I am not getting any younger. I iz tak cerewet pun actually. Cuma nak calon orang utara and kalau boleh kerja gov macam cikgu ke.. ape2 jer. See. 2 criteria je okeh haha. Kadang kadang jeles jugak kawan kawan yang dah kawen and beranak pinak. Tapi at the same time risau jugak. Ada je kawan yang baru kawen dah cerai and macam tak happy. But I think that is subjective kot. And of course it takes two to tango. Sometimes I just think too much mungkin? Hopefully berjumpa jodoh yang baik and berkekalan tahun depan. Ameen. Pray for me okey sayang sayang semua. Mmmuahhhhh. HAHAHA (gelak vida)

Sunday, July 31, 2016

Uber

So recently I started doing Uber. And guess what, I think I like it. That is actually weird because socialising is not really my thing but I don't know, I somehow enjoyed talking to strangers and transport them from places to places. Best of all, I got extra money to spend yeayy. And it's worth it. As of now, I have completed 7 trips and gained around MYR90. Not that much I know.. but ok laa for a start and lagipun I just drove nearby je. I think this is a good deal for now and I should keep on doing this for extra pocket money. Well.. until I figure out the right business I shall commence? lol. 

This Uber thing taught me to improve my comm skill as well. I always have problem in speaking confidently in public and I think this could be the right solution too. Isn't great. From the 7 trips I did, 3 of the riders were foreigners; Korean, Somalis and Australian. Local Malaysians riders were great too. Except for that one uncle yang sempat lagi promote kat I to join MLM kinda business pfft. I hope I can stick well to this Uber thing. Tapi weekends je lah kot since I am working on weekdays Mon-Fri.

With the Australian rider, Ms Georgina

Wednesday, May 11, 2016

Candat Sotong @ Pulau Kapas

I know I left my blog idle lately. Thing is bile dah tua ni, I will only update when I feel like there is really something awesome and worth sharing jer. So having said that, my story here is awesomeee la that is why I gigih update ni. Hiks.


So on last weekend (7-8th May), I spontaneously joined this trip to Pulau Kapas, Terengganu for candat sotong anjuran GEMA Backpackerz Selangor. Aku sebenarnye memang dah lama teringin nak try candat sotong ni tapi macam selalu tak dapat nak join. Sebab takde kawan yg nak pegi la, takde ilmu la.. macam macam lah. Di takdir kan pada satu petang, accidentally terbaca tweet Bedaduz (kawan Tuya and Pie) pasal kononnya dia takde geng nak join for trip mencandat. Aku pun ape lagi terus lah tanye details macam2 and boom lepas bayar duit semua, terus lah confirm join. Excited ada, nervous pun ada. 

Sekali rupanya Bedaduz or aku panggil Badz ni ajak 7 kawan dia yg lain, sorang last minit tak dapat join, jadi 6. Mula mula tu macam risau alaaa dah la tak rapat sangat dengan Badz lepas tu dia ajak lg kawan kawan dia. Then dapat tau Naja ade (pernah jumpe pun sekali je), Pie and Keon (Gerik schoolmate) pun ade, so macam yeayy sikit. Sebabnye aku ni jenis yang reserved sikit, tak berapa gemar nak bersosial tapi tidak la smpai masam muka and tak bercakap langsung.

Geng yg me-riuh kan bas sepanjang trip haha
Then, I met other 2 friends of Badz, Zaidi and Aqeel. Both with their own personalities and personas. Gituh persona haha. Sorang doktor and sorang lawyer. Hebat2 tau makhluk ni. Thank god, semua satu kepala and boleh masuk.. so berhoorahh hoorah la sepanjang perjalanan itu. We sat at the back so riuh la buat bising semua. Ade kawan baru sat near to us, Izwar and Daus. Respek dengan dorang ni sebab melayan kitorang ber-6 merepek all the way haha. Kesian pun ada.


Bot legend kitorang. Kencana nama dia. Hindustan gitu nama. Nampak Kak Sarah semangat di situ 
To cut it short, sampai kat jeti Marang tu, ade sesi kenal kenal sikit then bahagi group. Kitorang semua pun terpisah la.. aku dapat satu bot dengan Naja. Bot kitorang 10 orang, yg lagi 9 memang tak kenal. Mula2 macam segan tapi lama2 ok je lepas borak2 dengan dorang. Semua sporting and friendly jer, so takde hal lah nak get along. Kitorang untung sebab dapat bot kayu, lagi 2 group naik bot fibre. Mula2 macam jeles sebab bot dorang laju tapi lepas tau yg bot tu lg senang dpt mabuk laut n tak klasik macam bot kitorang, terus rasa tak jeles hahaha.

Pakcik tekong solat maghirb atas bot
Memang serius lah kitorang beruntung gila dapat bot kayu tu siap dengan tekong kitorang memang cool giler lagi. Pakcik tekong tu umur dah 70 tapi steady and sempoi je layan kitorang bersembang. Memang terbaik lahh. Power. Selain Naja, aku satu bot dengan Mirul, Ash, Daus, Atikah, Kak Sarah, Kak Risya, Kak Nor and Una. Kak Risya, Kak Nor and Ash memang awal2 dah mabuk and tidur all night. Kitorang mula2 giveup jugak bile sampai tu sbb candat pun dapat dalam 10 ekor macam tu jer. Naja pakai joran and dapat sotong first yang besar. Gile excited tapi kejap je la.. lepas tunggu lama and aku pun tertidur jugak la sejam dua lepas tu terjaga lepas tu tertidur balik. Tengok jam setiap masa tengok still awal lagi. Haaa macam tu lah rutin atas bot selain candat n pancing. Bergilir gilir jugak semua orang pengsan haha. Malam tu meriah bintang2 kat atas langit. Siap nampak Milky Way lagi. Memang subhanAllah cantik ya amat. Bak kata Naja, rugi tak baring malam tu  atas bumbung bot tengok cakerawala. Betul ke eja cam ni.. entah la.

Sotong katak. Antara yang terbesar dapat malam tu. Ni tekong tu yg candat
Lepas dah memang rasa tak banyak dapat, tekong bot pun bawak la gi tempat lain yg banyak gilaaa sotong timbul and menari2 meriah macam pesta. Kat situ masa tu dah awal pagi, pukul 4 nak ke 5 camtu. Pehhh bayang kan kitorang awal2 sampai dalam kol 8 malam kat tempat candat sebelum tu. Punye la lama baru  rasa energetic balik. Masa ni masing2 terus aktif capai candat, joran, and sauk tangkap semua sotong-sotong ituhhh. In split of seconds, pehhh memang penuh bot dengan limpahan sotong2 kelahiran Terengganu. Memang terbaik. Sauk tu yang tak tahan haha. Geram sangat tengok banyak terus saukk. Ash semangat giler sauk haha terus hilang mabuk dia. 

Masa ni dah nak subuh tapi semangat lagi dok candat.. eh sauk. haha
Tapi tempat baru kitorang candat ni tak dapat sotong besar2 macam yang mula2 tu. Memang semangat gila candat sampai kitorang la bot last yang sampai jeti haha. Tapi ok la sebab bot kitorang yg dapat plg banyak sutunnn haha. Sunrise pagi tu lawa gila. Pehhh memang tak boleh nak describe. First time tengok sunrise kat tengah laut macam tu. Kitorang pun ape lagi, bersemangat la ambik gambar banyak2 siap panjat atas bot lagi. Demi view yg lawa. Selain aku dengan Naja, Daus and Mirul pun semangat haha macam2 pose gitu. Ye la memang masing2 excited. 


Sotong goreng freshhh nyum nyum dap dap !! Tq toki and ash goreng kann
Daus tibe2 mention pasal masak sotong fresh atas bot. Memang malam tu ade diskus pasal ni tapi tibe2 senyap balik sebab semua penat and busy ambik gambar. Lepas tu Tikah tanye nak ke goreng. Memang nak la kannn haha lepas tu haa siap kitorang pun makan la atas bumbung bot tu dengan view sunrise nyer pehhh mantap.


Enjoying sunriseeee atas bumbung bot
Sampai jeti kitorang siap mandi2, breakfast mkn nasi dagang lepas tu pergi Pasar Payang, singgah Keropok Losong and Masjid Kristal. Memang penat gilerr, rasa mcm tak nak keluar bas pun ade gak tapi gagah kan jugak la diri dah alang2 kat Ganu ni kan. I think this trip can be better kalau tak payah nak singgah tempat banyak sangat since the highlight pun candat sotong kan. Nasib baik tak sempat singgah Taman Tamadun Islam tu, kalau tak memang pengsan la. Temperature kat Masjid Kristal tu pulak dah la 40 degree kata abang jual aiskrim and ice blended tu. KL pun tak sepanaaaass ini okehhh. Sunblock mane sunblock haha. Padahal memang diri sendiri dah hitam dah punggg. Pung pun boleh. Kate Ganu.

Geng bot 1 yang serius awesomeee. Pakcik tekong pun sama awesome !!
Overall mmg best lah trip candat ni. Memang different la dari benda yg pernah buat sebelum ni. Dapat tengok keindahan tengah2 laut, bermalam kat laut sambil candat, dapat tengok bintang2 and Milky Way yg cantik. Selain tu first time jugak la solat atas bot and ambik wudhu guna air laut lagi tuuu. Alhamdulillah jugak tak mabuk laut and muntah macam kawan2 yg lain. Hujung2 nak balik tu ade jugak rasa tak sedap perut tapi under control lagi. Kesian kawan2 bot lain sebab dengarnye mmg ramai yg tumpas. Ye lah sebab dorang naik bot fibre, senang lagi terhuyung hayang. Kitorang bot kayu, berat sikit nak dipukul ombak tapi tu pun still rasa pening terhayun hayun kat tengah laut tu. 

Hasil candat sutunnn nyum nyumm dapat la bawak balik sorang sikit
Lain kali kalau ade lagi trip candat ni, nak lagi pergi. Lepas ni dah tau la apa nak prepare hehe. Headlamp yang beli kat DIY tu tak pakai pun last2 sebab spotlight bot tu dah terang semesta alammm dah. Memang terang nampak laut and isi isinya. Nampak air jernih je and nampak banyak ular laut, ikan todak, obor2 and even ikan yu pun. The sea is beautiful indeed and penuh dengan isi lautnya. One of the key takeaways jugak adalah ajal. If ribut ke jadi bayangkan lah what will happen to us kat tengah2 laut tu. Overall, it brings us closer to God and Almighty. Rasa lebih dekat dengan Allah and kagum dengan ciptaanNya. 

That’s all for the update of my candat trip. Hiks. Tetap ade hiks. Trademark okeh. Hiks kbye.

Saturday, March 12, 2016

Men's dilemma and whatnot

I read somewhere that men aged between 24-29 are having the most difficult part in life. Well, I have to agree with that. At this period of time, men are pressured to be something, to be someone. I am having the same dilemma. What should I become? 

Yes.. I have been working for like 4 years. But at some points, you will realize if what you are doing now is something you really wanna do in your life. Life has lots to offer anyway and you just need to explore. I am tired working in office hours, doing works require you to do frequent follow-up, strategic thinking and planning.

I can't really get away from my current job. You know.. I have few commitments already. To bank and to my employer of course. I have 9 years bond to work and serve for the company because of my university scholarship back then. So.. I have 5 years more. Counting and counting..

Ambitions are to be chased not forgotten. When I was in school my ambition is to be a teacher. That is the only thing I could think. But then I took a Business IS course and when I was in university, I start to think what should I be? There was a time when I'm thinking to be a flight attendant. All about being pretty and serve customer on flight. But I ditched all chances and decided to just follow the flow. I passed my interview to work for P.

Honestly, working in P is not that bad. The people are good, friendly and helpful at times. It is just that work scopes always macam tak kena with my passion. I have been in few departments already and still I have not learn from mistakes uhh. My previous boss was right when he asked me if I really want to do what I'm doing right now.

I really want to have flexible working hours and you know.. plan something on your own and make decision by your own self. So what does that mean? Business !! Yes that's it. Doing business is what I think suits me best. But can I really run a business? That is another door stopper. But heyy, you got to try dude.. I am giving myself some time before I really decide to quit from what I am doing now. Bank loans and the bond with P of course. 

Good thing of being me is I always see what's coming and think rationally. Well, let's hope this last long. Good luck to me.