Monday, October 2, 2017

Bisik Pada Langit- Review

So I went to watch Bisik Pada Langit recently. I can barely count how many times I went to cinema for Malay movies so this movie better be good. Decided to watch lepas all the good reviews I read in Facebook timeline. 

Well, what I can say is it was amazing. I love the movie to bits. Every scene was so lively and the emotion could penetrate deeply. I cried. Yes I cried. The actors were good, they played the characters well. The veterans duo Jalil Hamid and Fadilah Yusof did their part well. Same goes to Beto, Ummi and the young brother, I can't remember his name.

The movie is about family. How they struggle for a living and eventually something happened that test their patience. There were mix emotions that we can see along the movie. Siblings with different characters altogether. The eldest is cool type, follow orders from his dad. The second one, is spoiled but intelligent. The youngest, the most rebel but has a soft spot deep inside and gifted with skilled hands.

Most of the scenes will make you burst into tears like for me, during [spoiler alert] the phone call bila Jalil ajar Ummi mengucap. Oh mann.. that was unbearable. Other than that is masa Irwan and Jalil peluk. Demm I just can't. I like few quotes from the movie as well. Like bila Beto usrahkan ayah dia yang everyone is different and tak sama macam Hajar (Ummi). Ada yang pandai belajar, ada juga yang otak tak pandai tapi ada skill macam baiki barang, referring to the youngest. That is so on-point.

The plot was simple that I hope maybe it can be developed and di kembangkan more but then I think it's ok la sebab the emotion tu pun dah sampai. So it did justice anyway. Bayangkan kalau plot twist and berjela tapi emotion kosong, tak sampai. Hampeh jugak nanti. And I just knw that the movie was not meant for cinema but for Astro First viewing. So that explained the simple and straight to the point plot. I love it. I just love it. If I were to rate this movie, out of 10 I would give 9.5 !! 


Thursday, February 2, 2017

Sayang Mak Abah

Aku sangat bertuah.. punya abah dan mak yang sempurna. Cukup sempurna.

Duduk minum dengan abah satu petang sambil hirup teh petang. Aku balik Penang cuti sempena Chinese New Year. Abah bercerita tentang waktu dulu. Hidup susah. Aku hampir menitiskan air mata tapi aku tahan. Abah pendidikan tak tinggi. Kerja biasa biasa sahaja. Gaji tak seberapa. Abah pakai kereta second hand Toyota Corolla waktu tu dan sebuah motosikal lama juga second hand.

Kereta tu selalu rosak dan motosikal lah jadi penggerak utama. Abah kerja di seberang pulau. Berulang alik dengan motosikal lama. Seminggu sekali berulang hantar mak balik hostel di hospital naik moto. Gaji mak lebih banyak. Mak sangat bagus. Dari dulu dia pandai berjimat. Dia belikan abah motosikal baru. Honda EX5 bayar cash. Abah cakap mak banyak berjasa. Memang. Tak lama kemudian, dia beli kereta Kancil pinjam duit dari tok. Mak bayar cash kereta tu. Mak mula belajar memandu dan drive pergi hospital sendiri.

Kancil tu banyak berjasa. Sampai sekarang masih kuat. Aku kagum dengan abah dan mak. Hidup tak berhutang. Asal pakai apa yang mampu. Bukan seperti aku sekarang, baru kerja sudah beli Swift. Hutang 9 tahun bayar tak habis habis. Tahun 98, abah cerita mak keluar kan duit ASB untuk buat sebiji rumah yang kami tinggal sekarang. Banglo 148,000 harga dulu atas tanah sebelah rumah tok. Tak ada pakai loan. Bayar cash juga. Aku makin kagum. Mak.. kau sangat hebat. Masih muda tapi simpanan banyak.

Apa yang buat aku sebak. Adik beradik lain mungkin tak boleh nak hargai apa yang abah dan mak korban kan. Terlalu banyak. Sangat. Tak sanggup nak meminta apa apa lagi dari mereka. Sedih hati tengok mereka berkorban macam macam untuk kita. Boleh saja mereka masa muda pergi travel dan shopping untuk diri sendiri. Boleh saja mereka beli kereta yang mahal dan buat loan. Tapi mereka sederhana. Mereka bijak. Rumah juga yang mereka bina. 

Aku bangga jadi anak mereka. Aku bangga punya abah dan mak. Aku bangga ada parents yang hebat begini. Hidup susah masa dahulu untuk bersenang kemudiannya. Macam macam abah dan mak lalui. Aku doa supaya Allah balas jasa mereka. Berikan mereka bahagia hingga akhir hayat. Berikan mereka kesihatan panjang supaya dapat kami adik beradik balas jasa. Aku harap aku dapat jadi macam mereka suatu hari nanti.

Teman

Aku lantang kau diam
Banyak bicara jadi bisa
Kini teman jadi renggang
Sampai bila kita begini

Sudah lama pendam dalam
Akhir kali jadi berapi
Mungkin juga salahku sendiri
Tidak pandai jaga hati

Kita berbeza tapi dekat
Kau begitu aku begini
Selalu buat hal sendiri
Pedih hati 

Aku rindu kita yang dulu
Kembali lah teman..

Sunday, January 15, 2017

Esok satu hari lagi

Esok satu hari lagi
Alarm berbunyi tepat 6.35 pagi
Bingkas bangun menyembah Illahi
Disambar baju seluar digosok rapi
Berbaki masa berbaring sunyi

Alarm berbunyi sekali lagi
Dicapai tuala bergegas mandi
Bersiap siap kemas sekali
Keluar rumah menapak ke lrt

Perjalanan ke KLCC tidak lama
20 minit masa terus tiba
Pelbagai ragam orang dewasa
Bertolak tolak perkara biasa

Kadang kala menyampah juga
Tiada pilihan kugagahi jua
Drive sendiri tidak kemana
Dalam trafik tersangkut saja

Sampai dipejabat diberi salam
Maka bermula 8 jam yang panjang
Surat khabar diselak selak
Sambil jamah sarapan enak

Kerja dibuat harus teliti
Meeting dihadiri penuh dedikasi
Habis meeting sambung diskusi
Adakah ini apa yang ku cari

Waktu tengah hari senyum gembira
Tak lama tapi cukup bahagia
Menapak ke Wisma ataupun Getah
Makanan luar lebih murah

Kerja disambung solat tak lupa
Menyiap kerja menghitung masa
Kadang berjalan tika lapang
Singgah meja rakan bergosip panjang
Pukul 6 beransur lah pulang

Malam tiba terasa singkat
Pukul 11 harus berehat
Baru dapat ku lihat
Banyak masa habis dipejabat

Dan esok cuma satu hari lagi
Sampai aku lebih berani
Mengatur langkah melangkah pergi
Ku pasang azam tinggi
Untuk lebih berdikari

Banyak perkara harus diteliti
Tidak mudah sudah pasti
Tapi itu yang ku ingini
Untuk terbang lebih tinggi